ДАНСКА ШАЉЕ ПРИШТИНИ ЗАТВОРЕНИКЕ: По цени од 210 милиона евра, 300 робијаша, странаца из Копенхагена, завршиће на Космету

У ЗАМЕНУ за 210 милиона евра у 10 година из Данске ће бити пребачено у затвор на тзв. Косово 300 страних робијаша који издржавају казне у данским затворима.

ДАНСКА ШАЉЕ ПРИШТИНИ ЗАТВОРЕНИКЕ: По цени од 210 милиона евра, 300 робијаша, странаца из Копенхагена, завршиће на Космету

Фото: АП

Парламент привремених институција у Приштини дефинитивно је одобрио споразум између две земље постигнут још 2021. године.

Тако Данска отвара казнену колонију на тзв. Косову у коју ће бити пребачени мигранти и друге особе осуђене за злочине на њеној територији "изнајмљујући затвор". Плаћаће по 21 милион евра годишње, а споразум који је потписан у априлу 2023. чекао је на коначно одобрење албанских посланика. Сада се само чека да га ратификује председница лажне државе, Вљоса Османи.

Данска влада, коју од 2022. подржава велика коалиција укључујући странке левог и десног центра, сагласна је са таквим аранжманом, али остаје сумња неких европских аналитичара да ли је у питању економски посао између две земље, или је "тај део Балкана у потрази за признавањем међународних институција и подршком Копенхагена за либерализацију визног режима".

Данска има само једно објашњење: да пребацивањем затвореника на тзв. Косово жели да смањи пренатрпаност својих затвора, али и да подстакне накнадно протеривање осуђених странаца који нису из земаља ЕУ. Споразум предвиђа да се затвореници не враћају у Данску када заврше издржавање казне.

Дански министар правосуђа Петер Хумелгард рекао је да споразум даје јасан сигнал страним криминалцима како "њихова будућност није у Данској". Тиме се шаље још јаснија и оштрија порука о затварању миграната који су илегално ушли у Данску, али и као слабљење правила о азилу у ЕУ.

Запошљавање Косовара

ТЗВ. косовска влада је најавила да ће новац добијен од Данске искористити за унапређивање свог затворског система и за улагање у производњу енергије из обновљивих извора. Из Данске се подвлачи и то да је тзв. Косово једна од најсиромашнијих земаља на европском континенту и да је незапосленост младих између 30 и 50 одсто, највећа на европском континенту.

Изабрани затвор је у Гњилану, где ће се радити на томе да затворски услови буду идентични онима у данском затворском режиму. Споразум је прошао и кроз фазу критика од стране опозиционих партија и невладиних организација јер су у тзв. косовским затворима честе епизоде насиља, корупције, ризика од политичке и верске радикализације и недостатка медицинске неге.

Посебно су активисти за људска права оштро критиковали ову одлуку Данске због ужасних услова у тзв. косовским затворима где је Комитет против тортуре документовао наводе о корупцији и малтретирању. Поставља се питање како ће Данска моћи да гарантује рођацима затвореника исте услове које су имали у затворима из којих ће бити пребачени. Данска, међутим, тврди да ће на тзв. Косову бити гарантовани исти услови издржавања казни, и да ће бити организовани летови за Приштину како би деца могла да виде своје родитеље.

У споразуму стоји да држављани Данске, као и странци осуђени за тероризам или ратне злочине и затвореници са менталним проблемима неће бити укључени у трансфер. У данским затворима тренутно има 1.000 затвореника више од постојећих капацитета, са проценама тамошње владе да пренатрпаност иде за око 124 одсто.

Приштина је изразила велико задовољство због такве иницијативе "која ојачава сарадњу са Данском и показује да је Република Косово озбиљан партнер у демократском свету и увек спремно да одговори савезницима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - Можда смо глупи, али нисмо толико

ВЕЛИКИ РАСКОЛ ОКО УКРАЈИНЕ: Макрон и Шолц први пут одбили Вашингтон - "Можда смо глупи, али нисмо толико"

ДОШЛО је до великог раскола између влада САД и Европе око плана за обезбеђивање огромног кредита од 50 милијарди долара за Украјину уочи самита Г7 у Италији, пише бриселски Политико.

12. 06. 2024. у 20:30

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

ТОРНАДО ПОГОДИО СРБИЈУ: Олујно невреме са грмљавином опустошило ове крајеве земље (ВИДЕО)

СРБИЈА је данас била на удару грмљавинских процеса са пљусковима. У деловима земље забележене су и грмљавинске олује. Олује са градом погодиле су шире подручје Пожеге и Чачка.

12. 06. 2024. у 20:25

Коментари (0)

ЈОШ НИСТЕ ОДЛУЧИЛИ ГДЕ ЋЕТЕ НА ЛЕТОВАЊЕ? Контики вас води у Тунис по невероватно ниским ценама