СОЦИЈАЛИСТИ УМИРИЛИ БУРЕ БАРУТА: Победа странке шпанског премијера Санчеза у Каталонији

И. Станојевић

14. 05. 2024. у 07:00

ПОБЕДА социјалиста шпанског премијера Педра Санчеза на регионалним изборима у покрајини Каталонији померила је језичак на националној ваги на штету снага сепаратистичког покрета у "бунтовном" региону. Социјалисти су, напротив, учврстили власт и у критичној тачки која је дуго буре барута. Санчез ће овим резултатом моћи да оправда своју политику у Каталонији, а посебно контроверзни Закон о амнестији који погодује националистима, суоченим са правним тужбама због сепаратистичких активности.

СОЦИЈАЛИСТИ УМИРИЛИ БУРЕ БАРУТА: Победа странке шпанског премијера Санчеза у Каталонији

Фото: Танјуг/АП пхото

Каталонски сепаратисти држе власт више од деценије, али анкете и национални избори јула 2023. говоре да је подршка отцепљењу донекле смањена откако је бивши регионални председник Карлос Пуђдемон стао на чело незаконитог, неуспелог покушаја отцепљења, 2017. године. Неколико дана касније, Пуђдемон је побегао из земље, али га то није спречило да се кандидује на актуелним изборима и води кампању из егзила, у јужној Француској. Пуђдемон је обећао да ће се вратити у домовину, пошто се новоизабрани посланици састану да изаберу регионалног председника у нади да ће му, до тада, правни проблеми бити решени, одобравањем амнестије у шпанском парламенту за њега и стотине истомишљеника.

Више од 5,7 милиона бирача имало је право гласа на изборима парламента у Барселони. Са 99 одсто пребројаних гласова, Каталонска социјалистичка партија (ПСЦ), коју предводи бивши шпански министар здравља Салвадоро Иља, обезбедила је 42 места. Каталонска сепаратистичка партија Заједно за Каталонију (Јунтс) освојила је 35 мандата, Републиканска левица Каталоније (ЕРЦ) 20, а Народна партија 15. За већину је потребно 68 мандата, што значи да је социјалистима неопходан савез са другим странкама да би формирали владу.

Конзервативна Народна партија (ПП) остварила је значајан успех и сада је четврта странка у Каталонији, а прати је крајње десничарска Вокс. Грађани (Сиудаданос), самопроглашена странка центра, после седам година остала је без иједне скупштинске фотеље. Нова партија крајње деснице, Каталонска алијанса, на крилима бескомпромисне платформе, засноване на сепаратизму и антимигрантској политици, заузела је два места.

И мада је Пуђдемонова партија Заједно за Каталонију друга, са 35 мандата, чиме је повратила статус најјаче сепаратистичке странке у региону испред Каталонске републиканске левице (ЕРЦ), националистичке партије су изгубиле ранију подршку и више не контролишу регионални парламент. Централна влада направила је, међутим, последњих година значајне уступке странкама које се залажу за независност, па оне нису одустале од захтева за референдумом о одвајању Каталоније од Шпаније.

Мањинска ЕРЦ влада Пере Арагонеса расписала је ове ванредне изборе пошто није успела да прикупи довољно подршке за усвајање годишњег покрајинског буџета. Закон о амнестији, који тек треба да се усвоји у шпанском парламенту, изазвао је жестоку реакцију противника са десног политичког спектра. Он је био услов да ЈкЦат и ЕРТ подрже Санчеза на парламентарним изборима, омогућавајући му да формира нову владу прошле јесени. Усвајањем овог закона, Пуђдемону се отварају врата за повратак у Шпанију.

Пуђдемонов предлог

БЕЗ подршке ЕРЦ и крајње левичарског савеза "Уједините се" социјалисти неће моћи да формирају владу. Карлес Пуђдемон је, међутим, позвао ЕРЦ да не буде део коалиције и предложио да две главне сепаратистичке странке покушају да направе власт, као што су учиниле у прошлости пре него што су се разишле. "Ако је ЕРЦ вољан да обнови мостове и ми смо", поручио је Пуђдемон. Поделе унутар каталонског парламента на унионисте и сепаратисте, али и на левицу и десницу, отежаће преговоре, а ако се не формира влада, избори ће се поновити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НЕЋУ ДА СЕ ИЗВИЊАВАМ ШТО СЕ ДИВИМ НОВАКУ: Ђоковић гледа и не верује, овакав текст о њему скоро није написан