НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА ЈЕ КОРОВ: Папа Фрања јасан - Мора се искоренити из друштва

Милица Остојић - Специјално за Новости РИМ

13. 11. 2023. у 19:34

- НАСИЉЕ над женама је отровни коров који погађа наше друштво и који се мора елиминисати из корена. А ти корени су културолошки и ментални, расту на тлу предрасуда, поседовања, неправде.

НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА ЈЕ КОРОВ: Папа Фрања јасан - Мора се искоренити из друштва

FOTO: AP/Tanjug

То је порука папе Фрање који се придружује кампањи против насиља над женама коју је организивао италијански Раи Радио1.

- Колико је жена скрхано болом од тежине драме насиља над њима, колико је њих малтретирано, стављено у ропство, жртве препотентности оних који мисле да могу да располажу њиховим телом и њиховим животом, као да су обавезне да се предају похлепи и пожуди мушкарца - подвлачи папа Фрања.

На многим  местима, у многим ситауцијама, жене су стављене у други план, сматрају их мање вредним, као да су предмети, сматрају се власништвом са којим се може располагати у сваком смислу, све до њиховог ликвидирања. Папа оптужује и јавност и медије који „и даље играју једну двосмислену улогу, са једне стране непрекидно промовишу поштовање и промоцију жене, али са друге стране континуирано преносе поруке засноване на хедонизму и конзумизму, чији су модели и мушки и женски, повинују се критеријумима успеха, самопотврђивања, надметања, моћи да привлаче друге и доминирају њима“.

- Где је доминација, ту је и злоупотреба. Није љубав оно што захтевају од њих затвореница. Господ нас жели слободним и у пуном достојанству! Суочени са том напашћу психичког и физичког злостављања жена постоји хитност да се поново откривају облици коректних уравнотежених односа успостављених на узајамном поштовању. У првом плану ту улугу треба да игра породица  јер се злостављању сваке врсте мора супротставити васпитном акцијом која полазећи од породице у центар ставља особу са њеним достојанством. Немојмо остатит равнодушни. Неопходно је деловати одмах, хитно, храбро - поручује папа Фрања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

БУРНО ПРЕД СРБИЈА - ЕНГЛЕСКА! Пикси шокирао Енглезе, Тадић им поручио: Само пробајте!