ПРОБНИ ЛЕТОВИ ЗА ПУТНИКЕ: Како изгледа вожња летећим таксијем у Израелу (ВИДЕО)

Novosti online

07. 06. 2023. у 23:34

ИЗРАЕЛ је покренуо прве пробне летове такозваних такси-дронова у склопу своје Иницијативе за дронове (ИНДИ), с циљем да у будућности омогуће превоз путника и терета овим летелицама.

ПРОБНИ ЛЕТОВИ ЗА ПУТНИКЕ: Како изгледа вожња летећим таксијем у Израелу (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин/ Јутјуб/ Wisdom Land

Овај двогодишњи пилот-пројекат има за циљ стварање националне мреже дронова који ће се користити за превоз путника, пише израелски 24 Њуз.

Главни циљ пројекта је да се омогући брз и ефикасан превоз путника и терета и смање гужве на путевима широм земље. Такође, пројекат има за циљ да се унапреде комерцијална и јавна услуга превоза.

Министарка саобраћаја Мири Регев изјавила је да је ово прва иницијатива те врсте у свету која има широк и мултидисциплинаран приступ испитивању нових технологија, укључујући транспорт терета и касније људи.

Пројекат такође истражује све аспекте, укључујући законску регулативу која ће бити потребна за комерцијални рад дронова.

Друга фаза пројекта летећих таксија почела је у јануару и укључивала је улагање од око 60 милиона долара у развој инфраструктуре.

„Национални пројекат развоја дронова планира да тестира и активира десетине дронова чији ће рад бити анализиран једном недељно. Израел је један од светских лидера у овој области, а експеримент изведен у понедељак представља важну прекретницу у овој иницијативи“, пренело је израелски портал.

Да би дронови могли безбедно да лете ваздушним простором, ИНДИ планира да успостави надзор ваздушног простора за дронове, који ће функционисати на сличан начин као постојећа контрола летова.

„Систем ће омогућити паралелно летење различитих врста дронова у различите сврхе. На том подручју сарађујемо с другим субјектима, укључујући израелске ваздушне снаге“, изјавили су из организације ИНДИ.

sputnikportal.rs

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

УБЕЂИВАЛИ ГА ДА ЋЕ ПОКОЈНИЦА ДОЋИ ТОКОМ НОЋИ: Отац Предраг се нашалио са сељанима - и зарадио 100 евра