ЊУЈОРК ПРЕКРИВЕН НАРАНЏАСТОМ ИЗМАГЛИЦОМ: Изузетно лош квалитет ваздуха у Америци, ево шта је разлог

Танјуг

07. 06. 2023. у 08:40

УПОЗОРЕЊЕ на лош квалитет ваздуха издато је за милионе људи широм Северне Америке због шумских пожара који тренутно горе у Канади, преноси Би-Би-Си.

ЊУЈОРК ПРЕКРИВЕН НАРАНЏАСТОМ ИЗМАГЛИЦОМ: Изузетно лош квалитет ваздуха у Америци, ево шта је разлог

Фото: Профимедиа

Дим од шумских пожара прекрива велике канадске градове у Онтарију и Квебеку, укључујући Торонто и околна подручја, а стигао је чак до држава Њујорк и Конектикат у САД, где је квалитет ваздуха означен као "нездрав".

Велики део дима долази из Квебека, где тренуно гори 160 пожара, а канадске власти издале су у уторак своје најстроже упозорење за главни град Отаву, где је квалитет ваздуха класификован као "веома високоризичан" по здравље људи.

У Торонту и околини, квалитет ваздуха је значен као "високоризичан".

Америчка агенција за заштиту животне средине (ЕПА) класификовала је квалитет ваздуха у већем делу североисточног дела  САД као "нездрав", посебно за људе који већ имају респираторне проблеме.

Препоруке које се односе на лош квалитет ваздуха у САД укључују већи део Њујорка и Конектиката, а такође се протежу на север до Бостона и на југ до Питсбурга и Вашингтона.

У деловима источне Пенсилваније, Њујорка и Нове Енглеске, индекс квалитета ваздуха је око 200, што означава услове који су "веома нездрави за све".

У Њујорку, фотографије снимљене у уторак ујутро приказују наранџасту измаглицу која прекрива обрисе града због дима од пожара из Канаде који се шири на југ, преноси Би-Би-Си.

Власти су упозориле људе да не вежбају напољу и да што више смање изложеност диму, јер је квалитет ваздуха ризичан по здравље.

Више десетина хиљада људи широм Канаде је евакуисано због шумских пожара који су избили у готово свим провинцијама. 

До сада је уништено више од 3,3 милиона хектара земљишта широм Канаде, што је 12 пута више од 10-годишњег просека у ово доба године. 

БОНУС ВИДЕО: КАТАСТРОФА ИЗ ВАЗДУХА - Снимци из дрона приказују размере поплава у Италији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото