БЕРЛИН ШАЉЕ ПОДМОРНИЦЕ ЊУ ДЕЛХИЈУ? Немачки министар одбране Борис Писторијус у посети јужноазијском региону

А.Војиновић

07. 06. 2023. у 08:33

У интересу Немачке није да Индија остане зависна од руског оружја, поручио је немачки министар одбране Борис Писторијус уочи четвородневне посете овој азијској земљи са циљем проширивања дугорочне сарадње. Немачки министар, који је од прошлонедељног самита у Сингапуру у обиласку јужноазијског региона, на путу до Индије, једног од главних руских стратешких партнера, свратио је и до Индонезије где је надовезујући се на своју изјаву рекао да "није на Немачкој да то промени сама". Најавио је да ће тема састанака са индијским званичницима бити и испорука подморница Индији.

БЕРЛИН ШАЉЕ ПОДМОРНИЦЕ ЊУ ДЕЛХИЈУ? Немачки министар одбране Борис Писторијус у посети јужноазијском региону

Танјуг

- Реч је о питању које морамо да решимо са другим партнерима. Али, наравно, не можемо имати дугорочни интерес да Индија толико зависи од руских испорука оружја или других материјала - поручио је Писторијус у интервјуу за немачки Дојче веле.

Путовање немачког министра кроз азијски регион долази у деликатном тренутку с обзиром на сукоб који букти на Истоку, али и блиским односима Русије и Индије. Русија у највећој мери снабдева Индију оружјем, док је Индија после почетка сукоба у Украјини постала највећи купац руске нафте. Писторијусово пропутовање сигурно ће имати за циљ и да ојача односе са азијским земљама које не иду низ длаку Западу, нарочито када је реч о ситуацији у Украјини.

Током боравка у Индији планирано је да се Писторијус састане и са индијским министром одбране Раџнатом Сингом.

- Дошао сам овде јер ће овај регион обликовати 21. век у погледу безбедности, слободне пловидбе и међународних економских изазова. С тим у вези, овај регион није важан само за Немачку цећ и за читаву Европу. Желим да пошаљем сигнал да смо вољни да подржимо наше поуздане партнере попут Индонезије и Индије. А то укључује, рецимо, могућност испоруке подморница - рекао је он.

Писторијус је поручио и да договора са колегама из Индонезије о немачкој евентуалној испоруци оружја Индонезији није било. Међутим, врата је Писторијус оставио одшкринутим рекавши да ће по овом питању бити заузети, као и да ће Немачка "поново размотрити своју контролу извоза како би подржала одбрамбени капацитет поузданих партнера у региону". Додао је да може да разуме жељу Индонезију да набави нове борбене авионе, с тим да одлука још није донета, али да је очекује у блиској будућности.

Грешка на партијским изборима у Аустрији

НА изборима за новог лидера аустријских Социјалдемократа дошло је до неочекиваног преокрета који је изазвао неверицу у јавности. Прво је за новог шефа проглашен Ханс-Петер Доскозил, да би се два дана касније испоставило да је дошло до грешке и да је заправо победио његов противник Андреас Баблер. "Ништа не може оправдати оно што се овде догодило", рекао је Баблер. Он се извинио члановима и навео да је ово било "превише ниско за опозициону странку која настоји да убеди бираче да је способна да води земљу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СНИМАК ЈЕ ХИТ: Дошао у Америку из Босне, а на улици затекао симбог бивше Југе (ВИДЕО)