ШПИЈУН ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЗАТВОРУ: Амерички двоструки агент који је радио за Москву

Танјуг

05. 06. 2023. у 23:50

АМЕРИЧКИ двоструки шпијун који је радио за Русију, Роберт Хансен, познат и као један од најштетнијих шпијуна у историји САД, пронађен је данас мртав у затвору у Денверу у савезној држави Колорадо.

ШПИЈУН ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЗАТВОРУ: Амерички двоструки агент који је радио за Москву

Фото: Профимедиа

Како преноси Би-Би-Си, Хансен је био бивши агент ФБИ-ја, који је 1985. започео своју "криминалну активност", када је почео да поверљиве информације шаље у Совјетски Савез.

На сајту ФБИ-ја се наводи да је он “компромитовао бројне људске изворе, контраобавештајне технике, истраге, десетине поверљивих докумената америчке владе и техничке операције од изузетног значаја и вредности".

Иако се повремено сумњало у његове активности, годинама није био ухваћен.

Након што је ФБИ ухапсио шпијуна Олдриха Хејзена Ејмеса 1994. године, и након што је утврђено да су информације и даље стизале до Совјетског Савеза, у бироу је интезивирана истрага о Хансену.

Требало је да се пензионише, тако да је ФБИ брзо реаговао у покушају да га ухвати "на делу".

-Оно што смо желели је да добијемо довољно доказа да га осудимо, а крајњи циљ је био да га ухватимо на делу, рекла је бивша заменица помоћника директора Контраобавештајног одељења ФБИ-ја, Дебра Еванс Смит.

Хансен је почео да ради у својој новој канцеларији, у којој су били скривене камере и микрофони, у седишту ФБИ у јануару 2001, након чега је ухапшен.

Осуђен је 2002. на доживотни затвор због шпијунаже.

Британски јавни сервис наводи да је Хансен, за време док је слао информације у Москву, примио више од 1,4 милиона долара у готовини, дијамантима и новцу уплаћеним на руске рачуне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)