ОД АЛТЕРНАТИВЕ ДО БИТНОГ ФАКТОРА СВЕТСКЕ ПОЛИТИКЕ: Државе хрле ка организацији у којој нема Американаца

Новости онлине

03. 06. 2023. у 00:15

СВЕ више земаља жели да ојача везе са БРИКС-ом: Саудијска Арабија је почела преговоре о придруживању БРИКС банци, док Венецуела претендује на пуноправно чланство. По оцени руских експерата, уласком у БРИКС, ове земље би ојачале ауторитет и улогу ове међународне организације, што би додатно смањило утицај Сједињених Америчких Држава.

ОД АЛТЕРНАТИВЕ ДО БИТНОГ ФАКТОРА СВЕТСКЕ ПОЛИТИКЕ: Државе хрле ка организацији у којој нема Американаца

Фото Танјуг/АП

У Јужној Африци одржан је дводневни састанак шефова дипломатија БРИКС-а у склопу припрема за самит те организације крајем августа, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је да та групација у светлу деловања Запада треба да тражи заједничке одговоре на постојеће изазове.

Лавров је такође, на састанку у Кејптауну, истакао да земље БРИКС-а треба да упореде приступе проширењу те организације.

Наиме, председник Венецуеле Николас Мадуро рекао је да његова земља жели да се прикључи БРИКС-у, а међу заинтересованим да се придруже овом блоку су и Аргентина и Иран. Према наводима Министарства спољних послова Кине, за јаче везе с овим блоком залажу се и Индонезија, Турска, Саудијска Арабија и Египат.

Александар Шчетињин, директор одељења за Латинску Америку при Министарству спољних послова Русије, изјавио је да Русија високо цени изјаву председника Венецуеле Николаса Мадура да његова земља жели да се придружи БРИКС-у, што указује на све већи ауторитет организације.

- Изјава Мадура говори о све већем ауторитету који БРИКС добија у актуелној међународној ситуацији на основу својих ставова о дешавањима, својих процена, свог модела сарадње на равноправној основи без санкција и притисака - рекао је Шчетињин, коментаришући изјаву Мадура да Венецуела жели да постане део БРИКС.

Организација у којој нема Американаца

Михаил Бељајев, експерт Руског института за стратешка истраживања, сматра да су многе земље заинтересоване за улазак у БРИКС јер је ово међународна организација у којој нема Американаца. Поред тога, како каже, већина држава је почела да схвата да се центар развоја сели са Запада на Исток.

- У Европи, као ни у Сједињеним Америчким Државама, нема места за развој. А што се тиче БРИКС-а, ово је организација где се државе могу економски развијати. За њих је важна економија јер живот становништва зависи од успеха привреде. Због тога је све више земаља заинтересовано за неку врсту сарадње са земљама БРИКС-а - објашњава саговорник Спутњика.

Слично мишљење дели и Василиј Колташов, руководилац Центра за економска истраживања Института за глобализацију и друштвена кретања, који објашњава да је БРИКС заинтересовао многе државе из разлога што је ова организација потпуно другачија од, на пример, Г7.

Према речима стручњака, Г7 је од самог почетка била затворена организација у коју многе земље нису могле да уђу. У њој, како каже, заправо постоји само један прави владар – Вашингтон, док су друге земље-чланице само зависни играчи.

Што се тиче БРИКС-а, ова организација демонстрира другачији приступ. Она обједињује јаке државе које су заинтересоване за слободне трговинске односе. У њој се налазе светски економски лидери од којих сваки води економску политику независну од САД, децидан је стручњак.

Заштита од агресивне Г7

На питање шта ће значити могући улазак Венецуеле у БРИКС и придруживање Саудијске Арабије БРИКС банци, Колташов каже да ће ове две земље ојачати утицај ове међународне организације у свету.

- У овој организацији налазиће се земље које ће бити економски јаче од земаља-чланица Г7. БРИКС неће бити усмерен против Сједињених Америчких Држава. Ова организација нема тај циљ. Дотле Г7 и Вашингтон стално неког оптужују, уводе санкције, нападају друге земље…БРИКС је организација која је спремна да гради економске везе са државама и брани интересе њених чланица од могучег агресивног утицаја Г7 - прецизира Бељајев.

Према речима Михаила Бељајева, Венецуела и Саудијска Арабија су земље које су корисне за БРИКС.

- Венецуела производи нафту и друге минерале. Притом, ова земља је на америчком континенту. То је занимљиво са геополитичке тачке гледишта. Што се тиче Саудијске Арабије, ово је богата земља са обиљем капитала. И ако се придружи банци БРИКС, она ће успети да ојача капитал те банке и њене способности. У сваком случају, важно је да ове земље имају одређене ресурсе, доприносе организацији и расту међународног ауторитета - констатује он, додајући да ће њихов могући улазак допринети смањивању утицаја САД у свету.

Кад је реч о заинтересованости Венецуеле за чланство у БРИКС-у, портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг, коментаришући изјаву Мадура, изјавила је да Кина подржава процес ширења чланства у тој групацији.

- Кина је увек сматрала БРИКС отвореним и инклузивним механизмом, те подржава процес ширења организације. Поздрављамо придруживање што је могуће више партнера истомишљеника великој породици БРИКС у блиској будућности - казала је портпарол.

У Шангају је иначе ове недеље одржано годишње заседање управног савета и савета директора Нове банке за развој који су основале земље БРИКС-а. Нови шеф банке, бивша председница Бразила Дилма Русеф рекла да је циљ банке јасан – да рашири сферу активности и ојача њену улогу као платформе за сарадњу.

Подсетимо, БРИКС је основан 2006. године у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу. У почетку су га чиниле Бразил, Русија, Индија и Кина да би се фебруара 2011. групи прикључила и Јужна Африка.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (4)

САД ТО НЕ ЈЕДЕ: Дијана открила који је омиљени Нолетов слаткиш из детињства (РЕЦЕПТ)