СПРЕМАЈУ УДАР НА ОРБАНА: Посланици ЕП хоће да спрече Мађарску да преузме председавање

Новости онлине

31. 05. 2023. у 22:30

ПЕТ ОД СЕДАМ посланичких група Европског парламента подржава предлог резолуције у којој се наводи да Мађарска не треба да преузме председавање Саветом ЕУ у другој половини следеће године јер се тиме систематски крше принципи и вредности Европске уније.

СПРЕМАЈУ УДАР НА ОРБАНА: Посланици ЕП хоће да спрече Мађарску да преузме председавање

Фото: Профимедиа

- Резолуција о владавини права биће усвојена великом већином - рекла је у среду пре почетка дебате ауторка нацрта резолуције, француска посланица из групе Зелених Гвендолин Делбос-Корфилд.

Холандска либерална посланица Софи инт Велд истакла је у дебати да је председавање Саветом ЕУ прилика да председавајућа земља стави своје политичке приоритете на прво место, те да стога сцену не треба препустити мађарском премијеру Виктору Орбану, који води антиевропску политику.

- Ту позорницу не треба препустити Виктору Орбану, већ онима у Мађарској које је он ућуткао - наводи она.

У нацрту правно необавезујуће резолуције, о којој ће посланици гласати у четвртак, поставља се питање "да ли Мађарска може кредибилно да председава Саветом ЕУ с обзиром на то да не поштује законе и вредности ЕУ и принципи искрене сарадње".

Европски парламент не може да утиче на ред председавања Саветом ЕУ јер је то искључива надлежност држава чланица. Све државе чланице председавају Саветом шест месеци по унапред утврђеном редоследу. Последњи пут је то урађено 2016. године, када је одређен ред председништва до 2030. године.

БОНУС ВИДЕО: ПОСЛЕДИЦЕ ГРАНАТИРАЊА НИКОЛАЈЕВА - Погледајте снимке рушевина из украјинског града

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (4)

ДРАМА НА РАСКРСНИЦИ: Снимак који је многима вратио веру у људе (ВИДЕО)