ЗБОГ ИЗВЕШТАВАЊА СМЕШИ ИМ СЕ ЗАТВОР: Новинарке које су писале о смрти Махсе Амини завршиле на суду у Ирану

Ђ.Г.

31. 05. 2023. у 20:32

ДВЕ новинарке одговорне за објављивање приче о Махси Амини , Курдско-иранској жени убијеној након што ју је прошле године држала иранска полиција за морал, суђено је ове недеље.

ЗБОГ ИЗВЕШТАВАЊА СМЕШИ ИМ СЕ ЗАТВОР: Новинарке које су писале о смрти Махсе Амини завршиле на суду у Ирану

Foto: Profimedia

 Нилуфар Хамеди и Елахех Мохамади биле су затворене у Ирану последњих осам месеци и суочавају се са оптужбама за „заверу и побуну против националне безбедности“ и „антидржавну пропаганду“ – оптужбе за могућу смртну казну, наводе Репортери без граница (РСФ).

Новинаркама се одвојено судило у понедељак и уторак на револуционарном суду којим је председавао озлоглашени судија Аболгасем Салавати, наводи ирански прореформски лист SharghDaily.

Суђење је уследило након што су протести широм земље потресли Иран прошле јесени због режимског третмана над женама након смрти 22-годишње Максе Амини.

Власти су насилно сузбиле вишемесечни покрет, који је представљао једну од највећих домаћих претњи иранском владајућем клерикалном режиму у последњој деценији.

Хамеди је ухапшена након што је посетила Амини у болници и пријавила њено озбиљно здравствено стање и кому након што је била у полицијском притвору, наводи РСФ.

SharghDaily је навео да је Хамеди био ускраћен приступ адвокатима током већег дела њеног притвора, док УН кажу да је новинарка задржана у самици у озлоглашеном затвору Евин од септембра.

Хамеди је на суђењу у уторак одбацила све оптужбе и истакла своје новинарске дужности у оквиру закона, написао је на Твитеру њен супруг Мохамед Хосеин Ајорлу.

Мохамади, којој је такође суђено на одвојеном рочишту, ухапшена је након што је извештавала о Аминијевој сахрани у септембру, наводе РСФ и УН.

Породице новинарки су обавештене о оптужбама седам месеци након хапшења, саопштио је РСФ.

Хамеди, Мохамади и још један притворени новинар, Наргес Мохамади, награђени су престижном светском наградом за слободу штампе UNESCO/Guillermo Cano 2023 за изузетан допринос слободи штампе.

- Посвећени смо одавању почасти храбром раду иранских новинарки -  рекла је Заина Салби, председавајућа жирија, према саопштењу УН, додајући да су "платиле велику цену за своју посвећеност да извештавају и преносе истину".

Иранска влада је наставила да сузбија неслагање према демострантима са неколико недавних смртних казни. Критичари кажу да је режим подигао смртну казну на нови ниво.

(cnn)

БОНУС ВИДЕО:  СПРЕМНИ ЗА ЕВАКУАЦИЈУ: Буди се вулкан Попокатепетл

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ПРЕЉУБА, ЈАВНО ПОНИЖЕЊЕ И ИЗДАЈА: Како је пукао брак Маријане и Лотара Матеуса?