САМОУБИСТВО МИЛИЈЕ ОД РОБИЈЕ: Језиве слике и драматично стање у затворима у Италији, у порасту број суицида осуђеника

Милица Остојић - Специјално за Новости РИМ

31. 05. 2023. у 20:56

КРАЈЕМ априла у италијанским затворима било је 56.674 затвореника, што је за 9.000 више од предвиђеног броја места, а када је Европа у питању, гора ситуација је само на Кипру и у Румунији.

САМОУБИСТВО МИЛИЈЕ ОД РОБИЈЕ: Језиве слике и драматично стање у затворима у Италији, у порасту број суицида осуђеника

Илустрација / Фото Д. Дозет

Прошле године 83 затвореника су дигла руку на себе, а ове године, у прва четири месеца, број самобистава и италијанским затворима већ је достигао 23. Разлог није само претрпаност, већ и језиви услови у којима осуђеници живе, а ту су и насиље и мучење које преживљавају.

У многим затворима нема топле воде, грејања, честе су од смрти због штрајкова глађу. Сваког дана око 30 затвореника почиње штрајк ризикујући и смрт. У римском затвору „Аугусти“ већ су умрла од глади два затвореника, један након 41 дан, други након 60 дана штрајка. Има затвора у којима осуђеници живе у три квадратна метра.

„Антигона“, удружење за заштиту права и гаранције у казненом систему, изнело је на светлост дана годишњи застрашујући извештај са насловом „Мучење је забрањено“. А против 13 затворских полицајаца води се кривични поступак за насиље и тортуру над затвореницима. Није случајно што је у 2022 било 4.514 казни изречених држави за нехумане и понижавајуће услове у затворима који су пре свега повезани са недостаком животног простора.

Два затвореника од три немају могућност да започну било какву врсту малих затворских активности, а само 4,6 посто њих ради изван затвора у неким фирмама. У повећању су и психолошки проблеми код особа које раде у затвору, посебно код васпитача јер у просеку свако од њих треба да се бави са 71 затвореником.

МАЈКЕ И ДЕЦА ИЗА РЕШЕТАКА

Као посебан проблем се истичу мајке у затвору, њихово психолошко стање због деце која су далеко од њих. Осуђенице у Италији имају 4.000 деце, од тог броја њих 20 (крајем априла) живело је у затвору са мајком.

Црна слика пренатрпаности у затворима припада регионима Ломбардији (151,8 посто више од капацитета) и Пуљи (145,7 посто), а на нивоу појединачних затвора Толмецо, у близини Удина (190 посто више од капацитета), потом Сан Виторе у Милану са 185,4 посто, следе Варезе и Бергамо са готово 180 посто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА КиМ: Сви прилази Бањској и даље блокирани - Јариње и Брњак затворени

У СЕЛО Бањска, у општини Звечан, ни јутрос се не може ући ни изаћи. Сви прилази су блокирани јаким полицијским снагама, а још увек није познато када ће бити одблокирани.

25. 09. 2023. у 09:43

ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ: Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

"ЧЕКАМ ДА СЕ ОПЕТ НАПИЈЕ И ДА МЕ ОВАЈ ПУТ УБИЈЕ": Језива исповест супруге славног хрватског спортисте

Јавност у Хрватској још је згрожена вешћу да је њихов прослављени рукометаш Денис Бунтић крвнички претукао супругу, а још је шокантнија вест да је он пуштен из притвора уз забрану приласка супрузи.

25. 09. 2023. у 10:10

Коментари (0)

СРБИН ДОВЕО ЖЕНУ ХОЛАНЂАНКУ НА СЛАВУ Један обичај ју је шокирао: Чуо сам њен врисак, скочио сам као опарен