КОЛИКО ЋЕ ПАТРИОТ ДА ТРАЈЕ У УКРАЈИНИ? За 120 секунди ВСУ је испалио 6% годишње производње PAC-3 (ВИДЕО)

П. З. С. / bulgarianmilitary.com

20. 05. 2023. у 17:21

РУСКИ ваздушни ракетни напад у рано јутро 16. маја на Кијев отвара још једну тему за разговор. Према тврдњама на вебу, украјински МИМ-104 Патриот испалио је 30 пројектила пресретача.

КОЛИКО ЋЕ ПАТРИОТ ДА ТРАЈЕ У УКРАЈИНИ? За 120 секунди ВСУ је испалио 6% годишње производње PAC-3 (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб/CGTN/Penny K/Свободная страна


Ако оставимо потрошених најмање 120 милиона долара у овој двоминутној одбрани, питање би требало поставити из друге тачке гледишта. Наиме, број испаљених ракета пресретача.
Према званичним подацима компаније Локид Мартин објављеним 2022. године, компанија годишње производи око 500 ракета PAC-3. тј. Кијев је испалио шест одсто годишње производње пројектила пресретача за два минута (120 секунди) изнад Кијева пре него што је систем оштећен.

Локид Мартин је достигао пуну производњу ракете PAC-3 МСЕ тек 2018. године, иако производња ракете датира најмање од 2014. Годину дана касније, тј. Пентагон је 2019. одлучио да задужи Локид Мартин да повећа производњу. Године 2019. донета је одлука да се производи 500 ПЦ-3 МСЕ сваке године.

Стручњаци знају да је принцип пресретања Патриота мало другачији од, рецимо, израелске Гвоздене куполе (Iron Dome). Да би пресрео и уништио једну ракету, Патриот испаљује два пресретача. Такође, за разлику од Гвозден куполе, Патриотови пресретачи раде на принципу директног контакта тело-тело. Ово је много теже пресретање од Гвоздене куполе, где се израелска ракета самодетонира када се поравна са непријатељском ракетом.

Фото: Профимедиа/Илустрација

Можда је директан контакт тело-тело један од разлога зашто Патриот није тако успешан, 30 пројектила испаљених 16. маја изнад Кијева указују на то да је системом бико гађано најмање 15 ваздушних циљева. Поред видео снимака напада, доказ интензивног ваздушног напада су и експертска мишљења неких стручњака који кажу да је Патриот нападнут разним векторима/правцима напада.

Управо директан контакт пресретача тело-тело доводи у дубоку сумњу у способност PAC-3 СМЕ да успостави контакт са хиперсоничним пројектилом. Али у исто време, ако се потврде тврдње Кијева да су оборили шест пројектила Кинжал (за сада нема доказа за то), то доводи у сумњу тврдњу Москве да је Кинжал хиперсонична ракета.

Од почетка рата сведоци смо да украјинске оружане снаге оптерећују интензитет наоружања које им пружа Запад. О томе постоје извештаји, посебно међу самоходним артиљеријским системима, као што су амерички М109, француски Цезар, немачки ПзХ 2000 и други.

Патриот је 16. маја такође имао пуне руке посла. Ово нас доводи до неколико питања: да ли је Патриот стациониран у близини Кијева; да ли постоје други системи противваздушне одбране у области (НАСАМС, ИРИС-Т); да ли су коришћени за покривање напада итд.

Ако се Кијев ослања на један Патриот, а други системи противваздушне одбране (ако их има у тој области) не буду укључени у покривање руског ваздушног ракетног напада, то ће бити озбиљан проблем не само за Украјину већ и за производне капацитете САД и државе, које ће одражавати Патриот оператере.

На пример, тренутно, поред САД и Украјине, PAC-3 МСЕ оператери су Немачка, Јапан, Кувајт, Холандија, Република Кореја, Уједињени Арапски Емирати, Бахреин, Пољска, Катар, Румунија и Шведска. Стандардна опрема батерије Патриот укључује осам лансера, који могу да држе до четири пресретача пројектила. тј. једна батерија може да испали 24 ракете.

Најмање 336 ракета пресретача налази се у једној Патриот батерији у свакој од земаља које смо поменули. Али ово је само под условом да свака страна има једну батерију. А то није случај, јер њихов број прелази 100. Само у САД има 1.106 лансера, а још 172 се извозе у иностранство.

Према отвореним изворима, најмање 100 пресретача се користи годишње (без Украјине) широм света током заједничких или националних вежби бојеве ватре.

Само 24 сата након што је Патриот лансирао 30 пројектила, Пентагон је званично саопштио да упркос великом броју ракета испаљених из Кијева, има довољно залиха широм света. Али ове информације добијају другачији изглед када сазнамо годишњу производњу PAC-3 МСП и оператера у свету. По свему судећи, САД са својих 1.106 лансера имају велике залихе ових пројектила.

Према подацима из отворених извора, од 1969. године произведено је најмање 10.000 пројектила. Нема речи о броју активних пројектила од ових 10.000.

Тежина од шест процената већ изгледа као прилично велики број. Они показују и нешто друго – није извесно да ће само две или четири батерије Патриот моћи да се носе са руским ракетним нападима. Не ради се о способности пресретања, већ о потпуном исцрпљењу муниције и залиха. После сличних података од 16. маја, еуфорија јењава, а чини се да управо овај напад на Кијев показује колико је Украјина далеко од повратка контроле над својим небом.

БОНУС ВИДЕО - ОБУКА НА "ТЕРМИНАТОРИМА": Вежба мобилисаних резервиста и добровољаца у Доњецку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ПАДА ОДЛУКА! Може ли Новак Ђоковић да престигне Роџера Федерера и Рафаела Надала?