КИНА УСКОРО ГУБИ ПРВО МЕСТО? Ево која ће земља према мишљењу УН постати најмногољуднија

Срна

19. 04. 2023. у 15:19

ИНДИЈА ће ускоро премашити Кину као најнасељенија држава на свету, и то за око три милиона људи више током ове године, саопштиле су УН.

КИНА УСКОРО ГУБИ ПРВО МЕСТО? Ево која ће земља према мишљењу УН постати најмногољуднија

ФОТО: Танјуг/АП Пхото

Према проценама УН, у Индији живи 1,4286 милијарди људи, а у Кини 1,4257 милијарди.

Сједињене Државе су на далеком трећем месту по броју становника са око 340 милиона.

Посљедњи попис становништва у Индији био је 2011, а наредни је требало да буде 2021. али је одгођен због пандемије.

Према истраживању УН, најчешће мишљење о овој теми у Индији, као и у Бразилу, Египту и Нигерији, јесте да је становништво "превелико, а стопа фертилитета превисока".

- Резултати индијске анкете сугеришу да је анксиозност становништва продрла у велике делове опште јавности - рекла је Андреа Војнар, представница УН за Индију.

Она је додала да број становника не би требало да изазива анксиозност или узбуну, већ би уместо тога требало да се посматра као симбол напретка, развоја и тежњи ако се поштују права и избори појединца, преноси Ројтерс.

Иако обе земље чине више од једне трећине процењене глобалне популације од 8,045 милијарди, раст броја становника у те две земље почео је да успорава, иако бржим темпом у Кини у односу на Индију.

Број становника у Кини је прошле године опао први пут у шест деценија, што је историјски преокрет за који се очекује да ће довести до дугог периода пада становништва, са дубоким импликацијама на њену економију и на свет.

Годишњи раст становништва Индије износио је у просеку 1,2 одсто од 2011. године, што је пад са 1,7 одсто у претходној деценији, показуја владина статистика.

БОНУС ВИДЕО: ПРАВИ ДРАГУЉ: Јединствени дијамант спреман за продају на аукцији уа баснословну суму

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НИКОЛА ЈОКИЋ ПРОГОВОРИО О РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ СРБИЈЕ! Најпре о Мундобаскету, а онда и главна тема: Олимпијске игре Париз 2024!