ОРБАН УПОЗОРАВА: Избијање трећег светског рата је реална опасност

Novosti online

01. 04. 2023. у 19:04

ЕУ је напустила циљ да осигура мир и просперитет за своје чланице, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

ОРБАН УПОЗОРАВА: Избијање трећег светског рата је реална опасност

Фото: Профимедиа/Илустрација

Орбан је, поводом навода да ЕУ разматра слање трупа у Украјину, поновио да ће Мађарска наставити да инсистира на прекиду ватре.

 - Они који заговарају рат довели су целу Европску унију у опасност - рекао је Орбан за поводом напора земаља чланица ЕУ да наоружају Кијев. 

Брисел је до данас Кијеву испоручио оружје у вредности од нешто мање од четири милијарде долара, док су поједине земље чланице Украјини донирале тенкове, артиљерију и, у случају Пољске и Словачке, борбене авионе.

Премијер Мађарске је оценио да се од ЕУ очекује да "осигура мир и сачува просперитет који је постигла", али да, у супротности са тиме, рат и санкције уништавају европску економију.

Трошкови енергије и инфлација порасли су широм ЕУ откако је Брисел увео ембарго на руска фосилна горива. Ипак, санкције ЕУ нису успеле да осакате руску економију, те се, према подацима ММФ-а, очекује да ће руска економија ове године расти брже од немачке.

Могућност избијања глобалног рата је хитнији проблем од економске претње, рекао је Орбан. 

Мађарски премијер је у интервјуу истакао да лидери ЕУ разматрају распоређивање "мировних" снага у Украјини, што би, како тврди, значило катастрофалну ескалацију. 

 - Када европски и амерички лидери кажу да бисмо, ако се овако настави, могли да завршимо у трећем светском рату, у почетку то изгледа као невероватно претеривање. Ипак, тамо где ја радим и где видим шта се догађа, то је у овом тренутку реална опасност - додао је. 

Шта год да се деси у Украјини, Мађарска се неће мешати, нагласио је премијер.

 - Желе да нас угурају у овај рат - рекао је Орбан мислећи на лидере ЕУ, истичући да одговор на питање да ли Мађарска треба да учествује у рату може да да само мађарски парламент. 

(РТ)

БОНУС ВИДЕО:

ПОГЛЕДАЈТЕ ИСПАЉИВАЊЕ "МОСКИТ" КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ: Вежбе руске Пацифичке флоте у Јапанском мору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (1)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД НИША: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа