"ПЕРЕСТРОЈКА" КРЕМЉА ПРЕМА СВЕТУ: Нова концепција спољне политике Русије потврдила став о употреби оружја само у одбрани земље

А.Војиновић

01. 04. 2023. у 12:05

РУСИЈА је новом концепцијом спољне политике само потврдила ранији став да ће употребити нуклеарно оружје једино у одбрани своје земље. Москва је због новонастале ситуације кренула да јача нуклеарне снаге и упућује их у Белорусију.

ПЕРЕСТРОЈКА КРЕМЉА ПРЕМА СВЕТУ: Нова концепција спољне политике Русије потврдила став о употреби оружја само у одбрани земље

Фото: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Тиме показује да ће користити све своје могућности да би се борила за територијални интегритет и суверенитет. Руској доктрини се сада додаје да САД представљају претњу по међународни мир и безбедност и истиче се да ће Русија бити спремна да користи своје нуклеарне снаге.

Ово, у изјави за "Новости", каже бивши каријерни дипломата Зоран Миливојевић и додаје да је, како се прецизира у Кремљу, Русија нову концепцију спољне политике донела у складу са измењеним околностима у свету и на међународној сцени. Нова стратегија одобрава употребу руских оружаних снага за одбијање напада на РФ и њене савезнике.

На питање "Новости" да ли сегмент у коме Москва наводи да ће употребити своје оружане снаге за одбијање напада на себе и своје савезнике представља својеврсну паралелу члану 5. НАТО-уговора "да се напад на једну чланицу Алијансе сматра нападом на све", Миливојевић одговара:

- Члан 5. НАТО уговора обавезује чланице да штите једне друге. НАТО је војни савез више земља, док Русија није ни у каквом савезу. Зато не бих поредио те две ствари. Русија овде истиче да ће бранити себе и своје савезнике уколико буде потребе.

Указ о новој концепцији спољне политике потписао је председник Русије Владимир Путин и то саопштио на састанку СБ Русије.

Као одговор на непријатељске активности Запада Русија ће бранити своје право на постојање свим расположивим средствима, а однос Русије према другим државама одредиће њихова конструктивна, неутрална или непријатељска политика. Када је реч о САД, Русија је заинтересована за одржавање стратешког паритета и мирне коегзистенције. Како је, образлажући нову стратегију, рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, приоритетна пажња биће посвећена уклањању остатака доминације САД и других непријатељских држава у свету и стварању услова за сваку земљу да одустане од неоколонијалних и хегемонистичких амбиција.

- Констатује се егзистенцијални карактер претњи по безбедност и развој наше земље које настају услед активности непријатељских држава, а као главни иницијатор и реализатор антируског курса директно су означене САД и политика Запада, у целини усмерена на максимално слабљење Русије и окарактерисана као хибридни рат новог типа - рекао је Сергеј Лавров, додајући да се у документу говори и о најозбиљнијој структурној перестројки светске привреде. У условима претњи споља, потврђено је да је принцип недељивости безбедности могућ ако постоји принцип узајамности. Подразумева се могућност увођења, оштрих симетричних или асиметричних мера, у случају непријатељских корака према РФ.

МЕДВЕДЕВ: "МИРОВЊАЦИ" ЛЕГИТИМНА МЕТА

ЗАМЕНИК председника СБ РФ Дмитриј Медведев каже да уколико земље ЕУ пошаљу "мировњаке" у Украјину без сагласности Москве, они ће се сматрати непријатељским и представљаће легитимну мету за руске оружане снаге. "Натовци су дрске ништарије које су одлепиле од своје похлепе и безобразлука, а остале сматрају за тоталне будале, цинично се осмехујући нуде своје 'мировне' услуге. Хоће да уведу своје снаге са аутоматима и на тенковима, у плавим шлемовима са жутим звездама. Како се то завршава показује историјат операција САД и савезника у разним регионима света, Кореји, Вијетнаму, Југославији, Ираку, Авганистану и многим афричким земаљама. "Тобожње мировне снаге НАТО желе да ступе у сукоб на страни Кијева и тако покрену трећи светски рат којег се на речима толико плаше", каже Медведев.

ДОКТРИНА У ДЕВЕТ ТАЧАКА

МОСКВА се није изоловала од САД и Европе, али конфронтација са Москвом нема будућност, истакао је Лавров и таксативно навео главне тачке обновљене доктрине.

1. Доноси се одлука о коришћењу оружаних снага за одбијање или спречавање оружаних напада на Русију и њене савезнике;

2. Русија не сматра да је непријатељ Запада и не изолује се од њега, она нема непријатељских намера;

3. Русија рачуна на то да ће Запад схватити да конфронтација нема будућност и да ће се вратити равноправној интеракцији;

4. Москва гледа на активности САД као на главни извор ризика за своју безбедност и међународни мир;

5. Приоритет ће бити елиминисање остатака доминације САД у свету;

6. Москва тежи да се безбедност осигура у истој мери за све земље на основу принципа реципроцитета;

7. За Русију има посебан значај свеопште јачање веза и координација са пријатељским сувереним и глобалним центрима снага, Кином и Индијом;

8. Главни циљ концепције је претварање региона у зону мира, добросуседства и напретка;

9. САД су директно означене као главни иницијатор и реализатор антируског курса у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

АНТИСРПСКО ОРГИЈАЊЕ НА ЕУРО 2024: Меч Хрватска - Албанија одигран у сенци невиђених скандала! (ФОТО/ВИДЕО)