"ПАТРИОТ" ЗА ПОЧЕТНИКЕ: Само 65 украјинских војника завршило обуку за ракетне системе противваздушне одбране

Novosti online

31. 03. 2023. у 07:56

МИНИСТАРСТВО одбране САД објавило је да је 65 украјинских војника завршило обуку на ракетном системима противваздушне одбране "патриот" у Форт Силу у Оклахоми и да се тренутно враћају у источну Европу и евентуално у Украјину.

ПАТРИОТ ЗА ПОЧЕТНИКЕ: Само 65 украјинских војника завршило обуку за ракетне системе противваздушне одбране

Фото Танјуг/АП

Очекује се да ће украјинска војска добити најмање три батерије противваздушне одбране "патриот" до краја 2023. године, од којих ће по једна бити из Немачке, Холандије и Сједињених Држава. Украјински председник Володимир Зеленски недавно је рекао у интервјуу за АП да му је потребно за комплетно затварање неба 20 батерија ПВО система "патриот", али по свему судећи то ће бити немогућа мисија из више разлога.

Батерија са ракетним системом Патриот ПАЦ-2 као најмања ватрена једница способна је за независно деловање и чини је шест до осам лансера, а једна станица може да контролише рад чак 16 лансера. Пуни састав батерије са осам лансера опслужује 92 официра и подфицира. Батерија има командни вод, вод за одржавање, лансирни вод са четири ласирне секције од којих свака има по два лансера, вод за контролу лансирања и вођење пројектила који је смештен у командној станици ЕЦС коју опслужују 3-4 војника, радарску станицу и комуникацијски систем. Сваки лансер има три члана посаде.

Ове информације указују да Украјини недостају људи за оваку сложену технику и да бројка од 65 људи није довољна за реализацију плана функционисања ракетне батерије.

Иначе у најидеалнијим условима и кад би Амерканци послушали Зеленског за 20 батерија морао би да издвоји и пошаље на обуку скоро 2.000 војника, а с обзиром на то да се ради о две смене, у питању је око 4000 војника.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

"МИГОВИ" ОДЛЕТЕЛИ ЗА УКРАЈИНУ: Словаци послали Украјинцима четири од планираних 16 ловаца МиГ-29

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОВО ЈЕ МУЖ КОЈИ ЈЕ УБИО ЖЕНУ И ДЕТЕ, ПА СЕБЕ: Трагедија која је оставила Панчево без речи (ФОТО)