УКРАЈИНА СЕ ОД 1991. ПРИПРЕМАЛА ЗА РАТ: Публициста и новинар Милорад Вукашиновић о актуелном ратном сукобу (ВИДЕО)

Ј. С.

30. 03. 2023. у 06:45

У ПРВОМ сегменту дводелне трибине „Украјински граничник (1991–2023)", новинар и публициста Милорад Вукашиновић указао је на значај сагледавања актуелног сукоба у Украјини са аспекта геополитичких узрока и последица као и из егзистенцијалне и из перспективе .

УКРАЈИНА СЕ ОД 1991. ПРИПРЕМАЛА ЗА РАТ: Публициста и новинар Милорад Вукашиновић о актуелном ратном сукобу (ВИДЕО)

КЦНС

Вукашиновић истиче како ништа што се данас у Украјини дешава није случајно, те да је реч о темељном и дуго планираном рату који се мора сагледати из перспективе историјских околности. Седамдесетих година прошлог века оба супротстављена блока – комунистички и капиталистички – запали су у кризу, а напор да се она превазиђе условио је стратегију детанта, односно, међусобног попуштања.

Идејни творац стратегије Хенри Кисинџер у Москви је потписао више споразума о ограничењу стратешког наоружања. Кулминација ових догађаја била је потписивање Завршног акта у Хелсинкију (1975) којим су оба блока формализовала своје интересне сфере. У Европи је први пут после Другог светског рата искрсло немачко питање, када је ова земља, како Вукашиновић наводи, препознала простор за своје активније деловање. Док се Немачка у концепцији биполаризма ослањала на дипломатске способности, САД је у Ватикану нашла стратешког савезника – папа Јован Павле II и Реган су потписали тајни споразум којим је срушена формула о „јалтској" и „потсдамској" Европи.

Припреме за рат у Украјини почеле су још 1991. године, када је формирана украјинска војска, која је чак потписала документ у ком је наведена могућност рата против Русије. Пет година касније Бжежински је истакао како се на тлу Украјине решава питање да ли ће Русија више икада бити империја. Вукашиновић истиче и касније наводе сличне природе, какви су они у Дугиновој књизи „Основи геополитике“ која је посвећена изазову суверене Украјине.

Првим државним ударом у Украјини 2004. промовисан је принцип владавине гомиле, када је почела и унутрашња нацификација земље. Криза је непрекидно произвођена како би се Русија дестабилизовала.

 Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића „Украјински граничник (1991–2023)" може се  погледати на Јутјуб каналу културног центра Новог Сада.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (1)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)