АКО СЕ КИНА СПРЕМА ЗА РАТ, ТО СЕ НИКАКО НЕ СМЕ ЗАНЕМАРИТИ: "Форин аферс" упозорава - Сија треба схватити озбиљно

Новости Онлајн

30. 03. 2023. у 16:41

НА годишњем састанку кинеског парламента и највиших државних политичких саветника, председник Кине Си Ђипинг се у четири различита говора дотакао теме спремности државе за рат, при чему је у једном обраћању поручио кинеским генералима да се "усуде да се боре", пише "Форин аферс".

АКО СЕ КИНА СПРЕМА ЗА РАТ, ТО СЕ НИКАКО НЕ СМЕ ЗАНЕМАРИТИ: Форин аферс упозорава - Сија треба схватити озбиљно

Фото: Li Gang/Xinhua via AP, File/AP Photo/Andy Wong, File

Његова влада је такође најавила повећање буџета за одбрану, који се удвостручио током последње деценије, за 7,2 одсто, као и планове да Кина смањи зависност од увоза житарица.

Поред тога, Пекинг је последњих месеци представио нове законе о борбеној готовости, нова склоништа за ваздушне нападе у градовима преко пута Тајванског мореуза и нове канцеларије за "Мобилизацију националне одбране" широм државе.

Прерано је рећи са сигурношћу шта ова дешавања значе, наводи "Форин аферис", али се нешто у Пекингу променило, што политичари и пословни лидери широм света не би смели да игноришу.

Ако Си каже да се спрема за рат, било би глупо не веровати му на реч, истиче се у тексту.

Духови ридају, непријатељи дрхте

Први знак да овогодишњи састанци Националног народног конгреса и Кинеске народне политичке консултативне конференције (познати као "две седнице" јер се оба тела састају истовремено) можда неће бити уобичајени, стигао је 1. марта, када је у главном теоријском часопису Комунистичке партије Кине (КПК) објављен есеј под називом "Под вођством Си Ђинпингове мисли о јачању војске, напредоваћемо победоносно".

Есеј је потписала "Јун Зхенг", у преводу "војна влада", што се највероватније односи на Централну војну комисију, највишу кинеску војну институцију. У есеју се тврди да "модернизација државне одбране и војске мора бити убрзана".

Такође се позива на интензивирање војно-цивилне синтезе, Сијевог концепта у ком се од приватних компанија и цивилних институција захтева да подрже модернизацију кинеске војске. 

- Суочени с ратовима који нам могу бити наметнути, морамо разговарати с непријатељима на језику који они разумеју и победом освојити мир и поштовање - рекао је Си "подбадајући" САД, преноси "Форин аферс".

Си је том приликом подсетио свој народ да је кинеска војска позната по томе што се добро бори и има јак борбени дух.

- Кинеска војска је са просом и пушкама победила војску Куоминтанга опремљену америчким оружјем. Победили смо до зуба наоружаног непријатеља на корејском бојном пољу и извели моћне и величанствене борбене драме које су шокирале свет и расплакале духове и богове - поручио је он.

Чак и пре објављивања есеја, постојале су назнаке да се кинески лидери припремају за потенцијални сукоб, пише "Форин аферс".

Пекинг је у децембру прогласио нови закон који ће омогућити кинеској Народној ослободилачкој војсци (ПЛА) да лакше активира своје резервне снаге и институционализује систем попуњавања борбених трупа у случају рата.

У фебруару је највише саветодавно тело Свекинеског народног конгреса усвојило Одлуку о прилагођавању примене појединих одредаба кинеског Закона о кривичном поступку када је у питању војска за време рата.

Како наводи државни "Народни дневник", та одлука даје Централној војној комисији овлашћење да по потреби прилагоди законске одредбе, укључујући "надлежност, одбрану и заступање, принудне мере, подношење предмета, истрагу, кривично гоњење, суђење и спровођење казни".

Кинеска влада је такође у децембру широм земље отворила низ центара за регрутацију и мобилизацију. Истовремено, у градовима у провинцији Фуђијан, прекопута Тајвана, започета је изградња нових и реновирање старих склоништа од ваздушних напада, при чему је изграђена најмање једна болница "ратне хитне помоћи", пренели су кинески државни медији.

На састанцима "две седнице", одлазећи премијер Ли Кећијанг најавио је војни буџет од 1,55 билиона јуана (отприлике 224,8 милијарди долара) за 2023. годину, што је повећање од 7,2 одсто у односу на прошлу годину.

Ли је такође позвао на појачане "припреме за рат".

Западни стручњаци често наводе да Кина умањује своје издатке за одбрану. На пример, 2021. године је Пекинг тврдио да је потрошио 209 милијарди долара на одбрану, али је Стокхолмски међународни институт за истраживање мира дошао до бројке од 293,4 милијарде долара.

Ипак, закључује "Форин аферс", чак и званична кинеска бројка премашује војну потрошњу свих савезника Сједињених Држава у Пацифику заједно (Аустралије, Јапана, Филипина, Јужне Кореје и Тајланда).

Неопходно је схватити Сија озбиљно

Ипак, најупечатљивији тренуци састанака "две седнице" тицали су се самог Сија.

Кинески лидер је одржао укупно четири говора — један делегатима Кинеске народне политичке консултативне конференције, два Народном конгресу и један војним и паравојним вођама.

Обраћајући се званичницима и јавности, Си је описао суморни геополитички пејзаж, издвојио САД као противника Кине, подстакао приватна предузећа да подрже кинеске војне и стратешке циљеве, и поновио да је уједињење са Тајваном кључно за успех његове политике "великог подмлађивања кинеског етноса".

Ризици и изазови са којима ће се Кина суочавати ће се у наредном периоду само повећавати и постајати све озбиљнији, упозорио је Си.

- Само када сви људи размишљају на истом месту, када на истом месту вредно раде, помажу једни другима 'у истом чамцу', када се уједине, усуде се да се боре и буду добри у борби, само тада могу да освајају нове и веће победе - поручио је он.

Како преноси "Форин аферс", да би помогао КПК да постигне ове "веће победе", Си је обећао да ће "исправно усмерити" приватна предузећа да инвестирају у пројекте које је држава издвојила као приоритетне.

Си је у свом говору такође директно осудио Сједињене Државе, прекршивши устаљени обичај да Вашингтон не именује као непријатеља осим у историјским контекстима. Он је описао Сједињене Државе и њихове савезнике као водеће узроке тренутних проблема Кине.

- Западне земље на челу са САД спровеле су нас зауздавале, опкољавале и сузбијале са свих страна, што је озбиљно угрозило развој наше земље - рекао је он.

Си је у другом говору изложио визију кинеске независности и самодовољности, која је отишла знатно даље од било које његове претходне изјаве на ту тему, при чему је истакао да је "јуриш Кине ка модернизацији условљен разбијањем технолошке зависности од страних привреда", пише "Форин аферс".

Председник Кине је такође истакао да та држава не сме  да се ослања на увоз житарица и индустријских производа.

Одлазећи премијер Ли је истог дана у свом годишњем извештају о раду поручио да Пекинг мора "у својим рукама чврсто да држи чиније за пиринач више од 1,4 милијарде Кинеза".

У трећем говору, представницима ПЛА и Народне оружане полиције, Си је изјавио да Кина мора да усмери своје иновацијске напоре на јачање националне одбране и успостављање мреже националних резервних снага које би могле да буду коришћене у случај рата.

Си је у четвртом говору обнародовао да је суштина његове "велике кампање подмлађивања" уједињење домовине.

Након деценије Сијеве владавине, јасно је да га треба схватити озбиљно, а то, нажалост, многи амерички аналитичари не раде, закључио је "Форин аферс".

Када је Си покренуо низ програма против корупције, приватних предузећа, финансијских институција и имовинских и технолошких сектора, многи аналитичари су погрешно предвидели да ће они бити кратког века.

Сада Си, како сам наводи, у очекивању нове фазе идеолошке и геостратешке борбе, интензивира програм разбијања кључних економских и технолошких зависности од западног света предвођеног САД.

БОНУС ВИДЕО: КИНА ПРИВЛАЧИ НАПРЕДНОМ ЕКОНОМИЈОМ И БОГАТОМ КУЛТУРОМ

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!