ИГУМАН КИЈЕВСКЕ ЛАВРЕ СЕ ОБРАТИО ЗЕЛЕНСКОМ: Наше сузе неће пасти на земљу, већ на ваше главе (ВИДЕО)

Novosti online

30. 03. 2023. у 07:18

ИГУМАН Кијевско-печерске лавре митрополит Павле обратио се Владимиру Зеленском оштрим речима: Бојте се!

ИГУМАН КИЈЕВСКЕ ЛАВРЕ СЕ ОБРАТИО ЗЕЛЕНСКОМ: Наше сузе неће пасти на земљу, већ на ваше главе (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Twitter/@sputniklive

 - Господине председниче! Обраћам се вама и вашем чопору: наше сузе неће пасти на земљу, већ на ваше главе. Мислите ли да, дошавши на власт на нашим леђима, можете ово чинити? Господ неће опрости ни теби нити твојој породици! Јер данас си ти на улицу избацио 220 браће. Нисте могли да примите митрополита кијевског Онуфрија са Синодом, нисте могли да зауставите министра културе, опседнутог бесом, злобом и мржњом, што значи да све ради уз вашу дозволу. Тешко вама. Бојте се! - наводи се у обраћању митрополита, објављеном на Јутјуб каналу Лавре.

 

Како пише украјински портал „Страна”, верници канонске Украјинске православне цркве проводе ноћ у цркви Агапита Печерског (која гледа на Лаврску улицу) – страхујући да би ноћу манастир могао бити заузет.

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је раније да је Украјина, у којој се тренутно на државном нивоу врши прогон канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), „територија са највећом верском слободом“ у том делу Европе.

 - Данас је направљен корак у правцу јачања духовне независности наше државе, заштите нашег друштва од старих и циничних московских манипулатора религијом. Украјина је територија са највећом верском слободом. Тако је од 1991. године. Тако ће бити увек - рекао је Зеленски у видео-обраћању.

Подсетимо, Национални историјски споменик „Кијевско-печерска лавра“ наложио је монасима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) да напусте манастир до 29. марта. Како је саопштено, од овог датума престаје да важи уговор о закупу закључен 2013. године, па монаси морају да напусте све просторије које су им предате.

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је да је налог власти монасима да напусте лавру „монструозан чин“. И папа Фрања је изразио забринутост због ситуације са Кијевско-печерском лавром, те је позвао „стране које су укључене у рат да поштују света места“.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

"МИГОВИ" ОДЛЕТЕЛИ ЗА УКРАЈИНУ: Словаци послали Украјинцима четири од планираних 16 ловаца МиГ-29

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (10)

ТЕНИСКИ ШОК НА РОЛАН ГАРОСУ: Данил Медведев пакује кофере и иде кући!