У ИТАЛИЈИ ЗАБРАЊЕНО СИНТЕТИЧКО МЕСО: И то је прва нација без ризика од синтетичке хране

Milica Ostojić - Specijalno RIM

29. 03. 2023. у 13:19

"ИТАЛИЈА је прва нација без ризика од синтетичке хране, на тај начин штитимо грађане и све оне који посећују нашу земљу", данашња је одлука италијанске Владе за одобрење Закона о забрани производње и продаје хране која је произведена у лабораторији.

У ИТАЛИЈИ ЗАБРАЊЕНО СИНТЕТИЧКО МЕСО: И то је прва нација без ризика од синтетичке хране

Први бургери узгојени су у лабораторији пре десетак година, Фото АП

Министар за пољопривреду и прехрамбени суверенитет Франческо Лолобриђида, након декрета ЕУ о коришћењу брашна и производа од инсеката где Италија није могла да направи изузетак, изражава огромно задовољство због оствареног права предострожности, заштите животне средине и јавног здравља, које предвиђа ЕУ. А мултинационалне компаније које су у својим земљама овлашћене да производе ову храну неће моћи да је продају у Италији.

Резултат усвајања овог Закона јесте велики ангажман премијерке Ђорђе Мелони јер је сакупљено око пола милиона потписа у петицији за спас италијанских столова у општинама и великој већини региона. Почело се од ризика који постоје у исхрани таквом храном, јер она није могла бити ни тестирана, то су иновативне технологије које користе веома инвазиван процес трансформације.

Министар објашњава, с обзиром на то да увек постоје интереси изнад разума, како „Закон предвиђа казне за могућне починиоце прекршаја и до 60.000 евра или одузимање 10 посто укупног годишњег промета оствареног у последњој финансијској години пре констатације прекршаја, наравно са одузимањем недозвољеног производа“.

Италија, земља изузетно здраве хране, великих контрола од њиве до трпезе, жели тако да потврди снажну вољу у заштити здравља грађана, биодиверзитет и животну средину, очување пољопривредно-прехрамбене културе која је заснована на медитеранској исхрани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (1)

НОВА СИТУАЦИЈА НА ЕУРО 2024: Душан Тадић није био на тренингу Србије дан после меча са Енглеском, ево и зашто