НЕМАЧКА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА: Странке постигле договор о енергетским и климатским мерама

Танјуг

28. 03. 2023. у 23:49

ТРИ владајуће странке у Немачкој објавиле су данас да су постигле споразум о низу енергетских и климатских политика након вишенедељних сукоба који су претили да паралишу Владу.

НЕМАЧКА ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА: Странке постигле договор о енергетским и климатским мерама

Фото Танјуг/АП

Високи представници Социјалдемократа левог центра канцелара Олафа Шолца и две мање странке, еколози Зелених и Слободних демократа који се баве бизнисом, рекли су да су тродневни разговори иза затворених врата резултирали договором око спорних питања везаних за јачање инфраструктуре и повећану употребу обновљивих извора енергије.

Ово питање је изазвало жестоке препирке међу странкама прошле недеље када су процурели нацрти планова који би ефективно забранили уградњу конвенционалних грејача на нафту и гас од следеће године, јавља АП.

Зелена странка тврди да пећи на фосилна горива треба што пре укинути јер доприносе климатским променама и цементирају зависност Немачке од иностраног увоза енергије.

Странка слободних демократа и Шолцове социјалдемократе су се успротивиле, бринући да би таква промена наљутила бираче јер уградња топлотних пумпи захтева много већа почетна улагања, иако су оперативни трошкови мањи.

Министар финансија Кристијан Линднер, који предводи Слободне демократе, рекао је да су се странке сложиле да обезбеде субвенције за замену грејача и да наставе да дозвољавају постављање пећи на фосилна горива под условом да буду у стању да касније пређу на чистије алтернативе као што су водоник или биомаса.

Групе са ниским примањима и старији власници кућа добиће додатну подршку, рекао је он.

Линднер је такође истакао да ће се у будућности ће климатски циљеви разматрати током дужег периода, а сектори који заостају, као што су транспорт и становање, моћи ће да емитују више гасова стаклене баште ако се задржи укупни темпо смањења.

Сличан приступ ће се примењивати када су у питању велики грађевински пројекти, дозвољавајући еколошку компензацију у виду новца, а не земље, као што је тренутно случај.

Заузврат, Зелени су се обавезали да ће соларни панели бити изграђени дуж свих нових ауто-путева.

Ко-лидер странке, Рикарда Ланг, најавила је повећање путарина за тешка теретна возила, при чему ће 80 одсто прихода бити усмерено на побољшање немачке железничке мреже.

Раније у уторак, посланик Александар Добриндт из опозиционе Хришћанско-социјалне уније исмевао је нејединство владе, рекавши новинарима: „Сасвим је могуће да ова влада и даље постоји, али није у стању да влада“.

Шолц је одбацио такве критике, инсистирајући да би разговори у његовој канцеларији донели „веома, веома, веома добре резултате“.

Он је рекао да је свеобухватни циљ да се испуни обећање Владе да ће убрзати немачку трансформацију ка зеленијој, дигиталнијој економији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

ДЕНВЕР И ЈОКИЋ ГА НАЧИСТО ОБРУКАЛИ, А ОН... Изнео нереалне захтеве, тражи богатство за нови уговор

Тим Николе Јокића у финалу Западне конференције "помео" је Лос Анђелес лејкерсе, а звезда "језерџија" је том приликом у потпуности разочарала. И направила потом корак који је многе изненадио.

26. 05. 2023. у 22:35

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

АМЕРИ У ШОКУ: Открили човека који је на Видовдан 2015. тачно објаснио шта ће Никола Јокић да уради у НБА лиги (ФОТО)

НИКОЛА Јокић је један од најдоминантнијих кошаракаша садашњице, ако не и најдоминантији, а мало ко је то могао да претпостави у лето 2015, када се отиснуо пут НБА лиге. Заправо, само један човек је тада "знао" какво "српско чудо" следи. Или би можда оно "знао" требало писати без наводника...

26. 05. 2023. у 20:25

Коментари (0)

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали