СЕВЕРНОКОРЕЈЕСКИ "ЦУНАМИ ДРОН": Нуклеарне тензије јачају и на далеком Пацифику

Novosti online

26. 03. 2023. у 17:16

СЕВЕРНА Кореја је у петак саопштикла да је тестирала подводни дрон са способношћу да носи нуклеарну главу дизајниран да генерише гигантски "радиоактивни цунами" који би уништио поморске ударне групе и читаве луке. Аналитичари на западу су засад скептични да оруђе представља велику нову претњу, али наглашавају да тест показује посвећеност Севера повећању нуклеарних претњи.

СЕВЕРНОКОРЕЈЕСКИ ЦУНАМИ ДРОН: Нуклеарне тензије јачају и на далеком Пацифику

Фото: АП

Државна корејска централна новинска агенција (КЦНА) описала је да је дрон дизајниран да се "тајно инфилтрира у оперативне воде и направи радиоактивни цунами великих размера кроз подводну експлозију" - и да може бити распоређен директно са обале или одвучен бродовима.

КЦНА је саопштила да Северна Кореја овим одговара на овомесечне заједничке вежбе САД и Јужне Кореје, које сматра огромном провокацијом. У извештају државних медија описана је текућа "нуклеарна криза" због Вашингтонових "намерних, упорних и провокативних ратних вежби".

Ким Џонг Ун је такође обећао да ће натерати своје ривале да "уадну у очај" ако Северна Кореја и даље угрожена.

Ове недеље, севернокорејска влада је покренула велику нову акцију регрутовања, организујући догађаје широм земље, док је спроводила скоро свакодневна пробна лансирања пројектила - укључујући и тест прошле недеље који је укључивао "лажну нуклеарну бојеву главу" као упозорење Сеулу и Вашингтону.

Државни медији су описали да су "студенти младих са универзитета у различитим местима, као и ученици виших разреда средњих школа из целе земље" изразили своју одлучност "да удруже снаге у борби""

У извештају КЦНА се додатно наводи спремност грађана да "немилосрдно збришу ратне манијаке" - у ономе што је такође очигледно пропагандни блиц и део сигнализације усмерен на југ и запад. У исто време, Пјонгјанг очигледно настоји да импресионира своје непријатеље и свет увођењем новог оружја високе технологије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат