ШТЕТА 1,2 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Сирија претрпела огромне губитке у сектору вода

Танјуг

24. 03. 2023. у 22:45

ТЕРОРИСТИЧКИ рат који је наметнут Сирији од 2011. године нанео је више од 1,2 милијарде долара штете сектору вода, изјавио је данас сиријски амбасадор у УН Басам Сабаг, на конференцији под називом „Вода за одрживи развој“, пренела је сиријска агенција САНА.

ШТЕТА 1,2 МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА: Сирија претрпела огромне губитке у сектору вода

Фото: Танјуг/АП

-Незаконите западне мере омеле су напоре сиријске државе да обезбеди финансирање пројеката за воду и ограничиле увоз опреме неопходне за обнову оштећених објеката и одржавање пројеката који су у функцији и развој инфраструктуре овом виталном сектору, рекао је Сабаг на конференцији у Уједињеним нацијама.

Он је истакао да је обим штете у сектору вода у Сирији износио 41 одсто и погодио је изворе воде и објекте који снабдевају више од 75 одсто становништва.

Сабаг је осудио употребу воде за пиће као оружја од стране терористичких група у провинцији Хасака, што је, како је навело, нанело огромну патњу грађанима.

Сабаг је нагласио да је разорни земљотрес који је погодио Сирију 6. фебруара изазвао уништење многих инфраструктурних објеката из сектора воде, као што је 80 резервоара за воду који снабдевају пијаћом водом милион и по људи у шест провинција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОЛНА ИСПОВЕСТ ПЕНЗИОНЕРА: Немам родбине, потпуно сам сам, сваке вечери на столу остављам папире за сахрану