КРИЗА У НЕМАЧКОЈ: У понедељак свеобухватан штрајк у саобраћају

Танјуг

24. 03. 2023. у 07:45

СИНДИКАТИ у Немачкој најавили су за понедељак свеобухватан штрајк у саобраћају и позвали 350.000 запослених да обуставе рад на 24 сата, а тог дана почиње трећа рунда преговора послодаваца и запослених у јавном сектору.

КРИЗА У НЕМАЧКОЈ: У понедељак свеобухватан штрајк у саобраћају

Foto: Shutterstock/canadastock

Великим штрајком упозорења без преседана, синдикат железнице и саобраћаја ЕВГ и синдикат запослених у јавном сектору вер.ди хоће у понедељак да паралишу велики део саобраћаја широм Немачке - укључујући железнички и ваздушни, а делом и водени и копнени саобраћај, пише Дојче веле.

Штрајк у трајању од 24 сата почиње у поноћ у недељу, 26. марта, и трајаће до поноћи у понедељка, 27. марта, рекли су из оба синдиката. Вер.ди је на штрајк позвао 120.000 запослених, а ЕВГ 230.000 запослених у аутобуским фирмама и железници.

С обзиром на расположење запослених у фирмама у области саобраћаја, очекује се висок ниво учешћа, рекао је шеф вер.ди-ја Франк Вернеке најављујући у четвртак штрајк и додао да ће „ефекат бити огорман". Штрајк се односи на железнички саобраћај сваке врсте у целој земљи. Дојче бан (ДБ) уопште неће функционисати.

Председник ЕВГ-а Мартин Буркерт препоручио је путницима да већ у недељу стигну на своје одредиште што је раније могуће.

 - Зато што дефинитивно може бити смена које иду од недеље увече до понедељка - рекао је он.

Предузеће за ауто-путеве ће такође штрајковати, као и управа за воду и транспорт. То значи да тунели на путевима ће такође бити обухваћни штрајком.

 - Мислимо на одређене тунеле - рекла је заменица вер.ди Кристин Бел.

Још увек није јасно који су тунели су у питању, али одређени тунели ће бити затворени. Вер.ди такође позива на обуставу рада - на аеродромима и у локалном јавном превозу - у покрајинама Хесен, Северна Рајна-Вестфалија, Баден-Виртемберг, Саксонија, Доња Саксонија, Рајна-Палатинат и Баварска.

То значи да су погођени сви комерцијални аеродроми, осим у Берлину. На највећем немачком аеродрому у Франкфурту неће бити путничког саобраћаја, као ни у Минхену. Управа франкфуртског аеродрома Фрапорт саопштила је у четвртак да се путници хитно моле да у понедељак не долазе на аеродром. Неће бити чак ни транзитног саобраћаја.

Штрајк ће, према оцени аеродромског удружења АДВ, погодити стотине хиљада путника.

 - Око 380.000 пословних и приватних путника неће моћи да лети - саопштило је удружење.

 - Синдикати у Немачкој се опраштају од традиције да се решења постижу за преговарачким столом - рекао је генерални директор АДВ Ралф Бајсел.

Према његовој оцени, најављене акције превазилазе сваку замисливу и оправдану меру и немају никакве везе са штрајком упозорења.

 - То је покушај да се генералним штрајком уведу француски услови у Немачкој - рекао је Бајсел.

Овим акцијама синдикат вер.ди појачава притисак на трећу рунду преговора са савезном владом и локалним властима, која почиње у понедељак.

Заједно са Удружењем државних службеника, Синдикат јавног сектора тражи 10,5 одсто и најмање 500 евра више месечно за 2,5 милиона запослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (3)

ЗАШТО СЕ ПЕТЉА ЗОВЕ БАШ МОСТАРСКА? Назив старији него што се мисли - некада је ту протицала РЕКА