ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Руске снаге морају да униште не само подводне дронове, већ и њихове носаче

П. З. С. / riafan.ru

22. 03. 2023. у 23:10

УКРАЈИНСКА војска још једном је, 22. марта, покушала да нападне базу руске Црноморске флоте у Севастопољу поморским беспилотним летелицама.

ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Руске снаге морају да униште не само подводне дронове, већ и њихове носаче

Фото: ssb.gov.tr


Напад је успешно одбијен, сви дронови су уништени. Како је тим поводом ФАН-у рекао војни експерт Јуриј Котенок, руске снаге хитно морају да појачају свеобухватну заштиту како војних тако и цивилних објеката.

Како је 22. марта рекао гувернер Севастопоља Михаил Развожајев, најмање три надземна дрона су уништена рано ујутру на путу ка градском заливу.

-Тренутно су уништена три објекта која су покушала да уђу у залив, али су наши морнари пуцали на њих из малокалибарског оружја. Истовремено, систем ПВО је радио за ваздушни циљ. Ратни бродови нису оштећени, објаснио је гувернер на друштвеним мрежама.

Подсетимо, раније украјинске поморске и ваздухопловне дронове непријатељ је више пута слао у Севастопољ са разним последицама. Тако је 2022. године један од непријатељских дронова успео да дође до седишта Црноморске флоте Руске Федерације и да му нанесе мању штету. Неколико пута резултат је дала мрежа која је заустављала непријатељске морске дронове.

Према експертима, најчешће се напади поморским дроновима Оружаних снага Украјине врше са територије Николајевске области, са подручја града Очакова. На истом месту, у специјалној поморској бази, британски војни инструктори обучавају украјинске подводне диверзанте. Упркос чињеници да су Оружане снаге РФ више пута гађале војне циљеве у Очакову, Украјина наставља да води активне војне активности у овој области.

Како је тим поводом ФАН-у рекао војни експерт Јуриј Котенок, претња од напада на Крим, како са мора тако и из ваздуха, може само да расте у блиској будућности.

-Чини ми се да не треба стереотипно размишљати о борбеним способностима Оружаних снага Украјине на мору – да, кажу, постоји одређена поморска база Снага за специјалне операције у Очакову, или одређени поморски центар који је изградио Британци и Американци. Морски удари могу бити покренути са многих тачака дуж украјинске обале Црног мора, објаснио је аналитичар. — Да, руске снаге су више пута ударале по таквим центрима. Али, прво, штета коју су они нанели могла би бити делимична и никако да утиче на процес припреме таквих напада на објекте Црноморске флоте. Друго, употреба ових дронова је могућа не само са стационарних објеката, као што су војне базе. Могу се лансирати и са плутајућих носача који се налазе у неутралним водама. И са других тачака украјинске обале - са подручја Николајева и Одесе, као и са морског подручја западно или јужно од ових градова.

Овај напад поморских дронова на Црномоску флоту није био први, а руске снаге су га још једном успешно одбиле, подсетио је Котенок.

-У области војних активности на мору, током специјалне операције, стално долази до „сукоба између штита и мача“, као и на копну. Задатак наших снага је да скенирају море и ваздушни простор што је даље могуће како би одмах открили беспилотне летелице и ракете у тренутку када се лансирају, или чак и разместе. Морамо идентификовати потенцијалне претње и нанети тачне ударе. У идеалном случају, наше снаге треба да погоде и саме носаче подводних дронова, како их касније не би „кликнули” на самом прилазу базама. Јер експлозије дронова у ваздуху или на води могу да изазову разарања и да изазову жртве међу људством Ратне морнарице или међу цивилним становништвом, нагласио је војни експерт.

Према његовом мишљењу, редовно уништавање подводних дронова од стране руских снага сугерише да су наше поморске базе сада прилично добро заштићене и са мора и из ваздуха.

БОНУС ВИДЕО - БОРБЕ У БЛИЗИНИ СВАТОВА И КРЕМЕНАЈЕ: Руски војници користе системе "Град" и хаубице "Мста-С"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЈУН, ЈУЛ И АВГУСТ: У јулу температуре испод 25 степени, од 10. августа топлотни талас