УКРАЈИНЦИ ДОБИЈАЈУ СТАРИЈУ ВЕРЗИЈУ ТЕНКА М-1 АБРАМС: Пентагон се правда брзином испоруке

Novosti online

22. 03. 2023. у 10:23

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе испоручиће Украјини у најскорије време 31 примерак тенка М1 Абрамс, али не у верзији М1А2 као што се мислило, него М1А1 који је нешто сиромашнија верзија овог америчког тенка и који је рађен за заливске државе Ирак и Саудијску Арабију, као и северноафричке Египат и Марко.

УКРАЈИНЦИ ДОБИЈАЈУ СТАРИЈУ ВЕРЗИЈУ ТЕНКА М-1 АБРАМС: Пентагон се правда брзином испоруке

Фото ЕПА/АП

Објашњење овакве одлуке лежи у брзини испоруке, јер је много лакше испоручити Кијеву верзију М1-А1, него модернизовану верзију А2, кажу за Си-Ен-Ен двојица америчких званичника.

Оваква одлука правда се тиме да ће ти тенкови у Украјину моћи да стигну на јесен, у односу на претходни временски оквир, а који је износио годину-две дана.

 - Радимо на томе. Постоје неке промене које се уносе у процес да би се убрзало - рекао је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Џон Кириби, и упутио медије на Пентагон.

Наиме, САД су пре нешто више од месец дана најавиле да ће Кијеву бити испоручена најновија верзија америчког тенка М-1А2. Међутим, провером је установљено да би ти тенкови требали да се произведу као нови или да се постојећи тенкови из арсенала војске САД модернизују монтирањем дигиталних система, што би од украјинских трупа захтевало сложенију обуку, али и повећало број особља које одржава те тенкове.

САД не одустају од испоруке тог тенка и то у нивоу јачине једног тенковског батаљона.

Што се тиче осталих земаља из такозване тенковске коалиције до сада су у Украјину тенкове испоручили Пољска четири комада "леопард 2А4", Канада четири комада, Норвешка осам комада, Шпанија осам комада. Украјинске посаде завршавају убрзану обуку у Немачкој и Шпанији за тенкове, док је у Пољској један део окончан. До краја марта и Велика Британија најавила је да ће испоручити својих 14 тенкова "челиџер 2" украјинској војсци.

Тенк М-1А2 абрамс

Развој тенка "абрамс" започео је 1972. под ознаком ХМ-1. Тенк је настао на основу студије која је налагала да посада мора да преживи по поготку тенка, да има побољшану ватрену моћ, оклопну заштиту, нови систем за управљање ватром у односу на тенкове фамилије Патон посебно М 48 и М 60. Пројекат је завршен 1978. године, а две године касније Копнена војска и Корпус морнаричке пешадије добили су своје прве примерке. Од првог тенка 1980. до данас тенк је доживео 16 модификација.

У наоружању војске САД налази се 6.900 тенкова. Тенк осим САД у свом наоружању имају Аустралија, Саудијска Арабија, Ирак, Мароко, Кувајт, Египат.

На првим верзијама тенка био је уграђен топ калибра 105 мм који је после Пустињске олује добио замену лиценцни немачки Рх 120 мм глатке цеви стабилисан у обе равни, који се пуни ручно. Купола и топ се покрећу електрохидраулично, а борбени комплет износи 40 граната.

За топ ознаке М256 развијено је више врста граната поткалибарна са језгром од осиромашеног уранијума, кумулативно разорна, експлозивна са класичном и касетном бојевом главом. Систем за управљање ватром осим ласерског даљиномера има и балистички дигитални рачунар, командирове основне нишанске справе и метео-сензор.

Балистички рачунар даје податке о даљини циља, а сви подаци се приказују на екрану командира. Термовозија омогућава откривање циља на даљини од 4 км, преознавање на даљини од 2 км. Захваљујући СУВ-у и стабилизацији топа одступања од циља у покрету износе од 0,6 до 0,9 м. Командир тенка у куполи има уграђено шест перископа који покривају видно поље у сектору од 360 степени.

Главна осматрачка справа АН/ВВГ-2 интегрисана је са термовизијом и делује на пасивном и активном термовизијском каналу. Помоћна нишанска справа делује само на дневном каналу. Ласерски даљиномер мери на даљинама од 200 до 8.000 м са прецизношћу + или - 5 м. Нишанџија има и пасивну нишанску справу телескопског типа са дневним каналом. Возач има три перископа за осматрање, бочни је окренут позади због ширег осматрања. Средњи перископ је замењив са пасивним и појачивачем друге генерације.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

БОРБЕ У БЛИЗИНИ СВАТОВА И КРЕМЕНАЈЕ: Руски војници користе системе "Град" и хаубице "Мста-С"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (1)

СРБИН ИЗНЕДРИО СВЕТСКУ МИСТЕРИЈУ! Какво ово чудо Новак Ђоковић има на Ролан Гаросу?! (ФОТО / ВИДЕО)