ЛЕ ПЕНОВА НАКОН ГЛАСАЊА О НЕПОВЕРЕЊУ ВЛАДИ: "Влада је ослабљена, имају лошу идеју о томе шта се дешава у држави, шта желе Французи"

Ђ.Г.

21. 03. 2023. у 11:11

ГЛАСАЊЕ у Народној скупштини Француске о неповерењу фракције ЛИОТ, којој је недостајало само девет гласова за подршку, ослабило је владу, рекла је лидерка крајње десничарске странке Национални скуп у француском парламенту Марин ле Пен.

ЛЕ ПЕНОВА НАКОН ГЛАСАЊА О НЕПОВЕРЕЊУ ВЛАДИ: Влада је ослабљена, имају лошу идеју о томе шта се дешава у држави, шта желе Французи

Марин ле Пен, Фото АП

- После овог гласања влада је веома ослабљена. Изгласавање неповерења није подржала већина, али само девет гласова није било довољно. Ово је много мање него што је Влада очекивала. Имају веома лошу идеју о томе шта се дешава у држави, шта желе Французи, али и шта се дешава у њиховим редовима - рекла је она за Европу 1 у уторак.

Политичарка је нагласила да француске власти "не штеде Французе", јер су одлучиле да спроведу реформу у тренутку када је становништво принуђено да се носи са поскупљењем хране и енергената усред растуће инфлације.

Званични спикер француског кабинета министара Оливије Веран у уторак је заузврат критиковао изјаве опозиције да је ослабљена позиција премијерке Елизабет Борн. Он је подсетио да је у историји Пете републике било тренутака када је опозицији недостајао и мањи број гласова да одобри изгласавање неповерења влади.

- Ово је стоти пут у историји Пете републике да се примењује члан 49.3. Нико не воли да га примењује. А дешавало се да је јаз у гласовима био и мањи него јуче. Мишел Рокар је остао на функцији са маргином од само пет гласова, у случају Пјера Береговог недостајала су три (премијера под председником Франсоа Митераном – прим. аут.) - рекао је он на радио станици РТЛ.

Прошле недеље, француска премијерка Елизабет Борн искористила је члан 49.3 француског устава да усвоји предлог закона о повећању старосне границе за пензионисање у земљи са 62 на 64 године без гласања у парламенту.

Национална скупштина Француске у понедељак је изгласала неповерење опозиционе фракције ЛИОТ (Libertés, Indépendants, Outre-mer et Territoires). Гласало је 278 посланика, против је било само девет, али су одбијени јер нису добили апсолутну већину од 287 гласова. Само 94 посланика гласала су за усвајање другог гласања о неповерењу, који је изложила фракција странке Национални скуп на челу са Ле Пен, а и он је одбијен.

Опозиционе странке намеравају да наставе борбу против закона о пензијској реформи. Рекли су да ће апеловати на Уставни савет Француске да призна владин предлог закона као кршење норми основног закона земље. Ово тело може да донесе пресуду о неуставности нацрта закона који је у изради или је тек усвојен, али се одмах оспорава и још није ступио на снагу након проглашења. Захтев за верификацију могу поднети само председник републике, премијер, председници Сената и Народне скупштине.

Елизабет Борн је рекла да ће послати и петицију за разматрање предлога закона са захтевом да се проучи по убрзаној процедури - за недељу дана уместо уобичајеног месеца, пренела је РИА.

БОНУС ВИДЕО: Посланици француске скупштине химном спречавају премијерку да говори

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

УСРЕД ЛОНДОНА: Тито пред масом проговорио енглески - Британија још памти Титов говор (ВИДЕО)