ПУТИН СИЈУ: С великом пажњом сам проучио план Кине о Украјини, размотрићемо то питање

Novosti online

20. 03. 2023. у 20:15

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин дочекао је кинеског лидера Си Ђинпинга у Кремљу. Два лидера разговарају на неформалном састанку о стању стратешког партнерства и перспективама даљег развоја.

ПУТИН СИЈУ: С великом пажњом сам проучио план Кине о Украјини, размотрићемо то питање

Фото: Профимедиа

Лидери су се поздравили у представничком кабинету у првом корпусу Кремља. Разговор протиче у личном формату, а затим ће лидери наставити дијалог током вечере.

Председник Русије Владимир Путин рекао је кинеском лидеру да му је задовољство што лично може да му честита на новом мандату, као и да је његов рад током протекле деценије достојно оцењен.

Према његовим речима, Кина и Русија имају много заједничких задатака и циљева.

Руски председник је саопштио да је пажљиво проучио план Кине за решавање кризе у Украјини.

-Русија је увек отворена за преговарачки процес и с уважавањем се односи према кинеском плану о Украјини. Наравно, имаћемо могућност да размотримо то питање. Знамо да полазите од принципа правде и поштовања основних одредби међународног права, недељиве безбедности за све земље, истакао је Путин.

Путин је, такође, навео да Кина заузима праведан и уравнотежен став у вези с већином међународних питања.

-Симболично је то што смо се састали пре тачно десет година – тада сте први пут посетили Русију у својству председника Кинеске Народне Републике. За то време направили смо суштинске кораке у развоју наших односа, рекао је Путин Сију.

Он је додао да се трговинска размена Русије и Кине повећала више од два пута и да је сада 185 милијарди долара.

-Кина има јаку економију и управу. Она је много ефикаснија него у другим земљама. Кина је током протеклих година направила скок, у целом свету то изазива истинско интересовања и ми вам чак помало завидимо на томе, рекао је Путин.

Русија и Кина партнери у свеобухватној стратешкој сарадњи

Си Ђинпинг се Путину обратио као „драгом пријатељу“, истакавши да верује да ће га руски народ подржати у његовим напорима.

-Захваљујући вашем јаком руководству Русија је постигла значајне успехе у процвату земље, истакао је Си.

Он је додао да му је драго што је за прву земљу коју ће посетити у свом трећем мандату одабрао управо Русију, те да две земље треба да граде блиске узајамне односе.

-Кинеска страна поклања велику пажњу развоју кинеско-руских односа, јер у то има своју историјску логику, пошто смо ми највеће суседне земље. Ми смо партнери у свеобухватној стратешкој сарадњи, нагласио је Си.

Он је истакао да у развоју кинеско-руског међународног стратешког партнерства треба, с једне стране, постићи циљеве обезбеђивања праведности и једнакости у свету, а с друге стране, постићи развој и процват двеју земаља.

Председник Кине Си Ђинпинг допутовао је у радну посету Русији 20. марта. То је његова прва посета иностранству након поновног, трећег избора за шефа државе. Си Ђинпинг је у понедељак, по доласку у Русију, изјавио да су Пекинг и Москва поуздани партнери у свету који није нимало миран, те да је Кина спремна да заједно с Русијом одлучно брани међународно право.

Посета кинеског председника Русији траје од 20. до 22. марта.

Преговори трајали 4 и по сата

Преговори председника Русије и Кине, Владимира Путина и Си Ђинпинга, завршили су се након четири и по сата у Кремљу.

Си Ђинпинг је допутовао у Москву у понедељак. Данас су се лидери сусрели у Кремљу на неформалним преговорима у личном формату, а затим су наставили дијалог током вечере.

Посета кинеског председника се наставља у уторак.

На почетку разговора Путин је навео да су током протеклих десет година направљени суштински кораци у развоју односа Русије и Кине, да је трговинска размена повећана два пута и да је сада 185 милијарди долара.

sputnikportal.rs

БОНУС ВОДЕО - РУСКИ ЛОВЦИ-БОМБАРДЕРИ ПОНОВО НА ЗАДАЦИМА: Снимци борбених активности посада у авионима Су-25

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТЕСЛИНЕ РЕЧИ КОЈЕ ПЛАШЕ: Како ће изгледати свет у 2100. години - ограничење потомства, стерилизација, хигијена и загађеност