"СЛОЖЕНИ ПРОБЛЕМИ НЕМАЈУ ЈЕДНОСТАВНА РЕШЕЊА" Сијева порука пред пут у Москву: Предлог Пекинга за Украјину одражава глобалне ставове

Танјуг

20. 03. 2023. у 07:34

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг изјавио је да предлог Пекинга како да се постигне мировно решење за Украјину одражава глобалне ставове и истакао да долажење до прихватљивих решења није лако.

СЛОЖЕНИ ПРОБЛЕМИ НЕМАЈУ ЈЕДНОСТАВНА РЕШЕЊА Сијева порука пред пут у Москву: Предлог Пекинга за Украјину одражава глобалне ставове

Фото Танјуг/АП

- Сложени проблеми немају једноставна решења - навео је Си у чланку објављеном у Руској газети, уочи данашње посете Москви.

Председник Кине је подсетио да је Русија била прва земља коју је посетио након што је изабран за председника Кине пре десет година, као и да је у протеклој деценији Русију посетио осам пута и да је сваки пут, како је навео, ''долазио са великим очекивањима и враћао се са плодним резултатима''.

Си је навео да ће његова посета Русији бити ''путовање пријатељства, сарадње и мира'', и додао да се радује заједничком раду са председником Путином на заједничком усвајању нове визије.

- Важно је да повећамо међусобно поверење и изнесемо потенцијал билатералне сарадње како би се односи Кине и Русије одржали на високом нивоу - навео је Си.

Кина је крајем прошлог месеца објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рату у Украјини и позива на прекид непријатељстава и почетак мировних преговора, подсећа Ројтерс.

Према том документу, насловљеном ''Став Кине о политичком решавању украјинске кризе'', наводи се следећих 12 тачака: поштовање суверенитета свих земаља, напуштање хладноратовског менталитета, прекид непријатељстава, наставак мировних преговора, решавање хуманитарне кризе, заштита цивила и ратних заробљеника, очување безбедности нуклеарних електрана, смањење стратешких ризика, олакшавање извоза житарица, заустављање једностраних санкција, одржавање индустријских и ланаца снабдевања стабилним, као и промовисање постконфликтне обнове.

 

БОНУС ВИДЕО:

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЛАНСИРАЛА ДВЕ БАЛИСТИЧКЕ РАКЕТЕ: Одговор на маневре САД и Јужне Кореје (фотографије)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)