ВИСОКА СТОПА РАКА МЕЂУ АМЕРИЧКИМ ПИЛОТИМА: Пентагон објавио највећу студију до сада

Novosti online

19. 03. 2023. у 20:44

СТУДИЈА Пентагона открила је високу стопу рака међу војним пилотима и први пут показала да обољевају и земаљске посаде које сипају гориво, одржавају и учествују у полетању и слетању летелица.

ВИСОКА СТОПА РАКА МЕЂУ АМЕРИЧКИМ ПИЛОТИМА: Пентагон објавио највећу студију до сада

Фото: Профимедиа/Илустрација

Податке о стопи обољевања дуго су тражили пензионисани војни авијатичари који су годинама указивали на велики број чланова ваздухопловних и земаљских посада за које су знали да имају рак. Речено им је да су раније војне студије откриле да нису изложени већем ризику у односу на општу популацију САД, преноси АП.

Опасност од меланома 87 одсто већа

У студији о скоро 900.000 припадника службе који су летели или радили на војним авионима између 1992. и 2017. године, Пентагон је открио да чланови посаде имају 87 одсто већу стопу меланома и 39 одсто већу стопу рака штитасте жлезде, док су мушкарци имали 16 одсто већу стопа рака простате, а жене 16 одсто већу стопу рака дојке. Укупно, авионске посаде су имале 24 одсто већу стопу рака свих врста.

Студија је показала да су земаљске посаде имале 19 одсто већу стопу рака мозга и нервног система, 15 одсто већу стопу рака штитне жлезде и девет одсто већу стопу рака бубрега или бубрега, док су жене имале седам одсто већу стопу рака дојке. Укупна стопа карцинома свих врста била је три одсто већа.

Позитивно је што су земаљске и ваздушне посаде имале далеко ниже стопе рака плућа, а ваздухопловне посаде су такође имале ниже стопе рака бешике и дебелог црева.

Подаци су упоређивали здравствено стање припадника службе и опште популације САД након прилагођавања старости, пола и расе.

Једна од највећих студија до сада

Пентагон је саопштио да је нова студија једна од највећих и најсвеобухватнијих до сада. Ранија студија је посматрала само пилоте ваздухопловства и открила неке веће стопе рака, док је ова проучавала све службе и посаде у ваздуху и на копну.

Пентагон је упозорио да ће стварни број случајева рака вероватно бити још већи због недостатка података.

 - Студија доказује да је већ одавно истекло време да лидери и креатори политике пређу са скептицизма на веровање и активну помоћ - рекао је пензионисани пуковник ваздухопловних снага Винс Алказар, члан Удружења ловачких пилота „Ред Ривер Вали“, које је тражило помоћ од Пентагона и Конгреса помоћ.

Студију је захтевао Конгрес у закону о одбрани из 2021. Сада, пошто су утврђене веће стопе, Пентагон мора да спроведе још већи преглед како би покушао да схвати зашто посаде обољевају.

Шта су узроци

Изоловање потенцијалних узрока је тешко, а Пентагон је обазриво саопштио да „ова студија не имплицира да војна служба у ваздухопловној или земаљској посади изазива рак, јер постоји више потенцијалних збуњујућих фактора који се не могу контролисати у овој анализи, као што су породичне историје, пушење или употреба алкохола“.

Али ваздухопловне посаде су дуго тражиле од Пентагона да пажљиво погледа неке од фактора животне средине којима су изложени, као што су млазно гориво и растварачи који се користе за чишћење и одржавање делова млазњака, сензора и њихових извора енергије у носним конусима авиона, и масивни радарски системи на палубама бродова на које слећу.

Студија је утврдила да припадници ваздухопловства, када им канцер буде откривен, имају веће стопе преживљавања него општа популација. Разлог томе је раније откривање рака услед редовних медицинских прегледа, као и боље опште физичко стање, услед захтева службе.

Број оболелих далеко већи

Пентагон је признао да је студија имала празнине које су вероватно довеле до недовољног броја случајева рака.

База података војног здравственог система коришћена у студији није имала поуздане податке о раку све до 1990. године, тако да можда није укључивала пилоте који су летели млазњацима ране генерације у претходним деценијама.

Студија такође није укључивала податке о раку из Одељења за питања ветерана или државних регистара рака, што значи да није обухватила случајеве бивших чланова посада који су се разболели након што су напустили војни медицински систем.

 - Важно је напоменути да су се резултати студије можда разликовали да су били укључени додатни старији бивши припадници војске - наводи се у студији, преноси АП.

Да би то поправио, Пентагон ће сада повући податке из тих регистара како би их додао укупном броју, наводи се у студији.

Друга фаза студије ће покушати да изолује узроке. Предлог закона из 2021. захтева од Министарства одбране не само да идентификује „канцерогене токсиканте или опасне материјале повезане са војним летовима, већ и да одреди тип авиона и локације на којима су служиле дијагностиковане посаде“.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

НЕСТВАРНА СЦЕНА: Војници НАТО поздравили химну Русије (ВИДЕО)