ФРАНЦУЗИ ПОНОВО НА УЛИЦАМА: Најављена блокада земље

Горан Чворовић - Од сталног дописника Новости БРИСЕЛ

16. 02. 2023. у 16:24

ФРАНЦУЗИ у четвртак поново протестују против пензијске реформе. То је пети пут од 19. јануара да су изашли на улице. Протесна поворка је у Паризу кренула у 14 сати, правцем од Бастиље до Италијанског трга. Према проценама синдиката, у главном граду окупило се око 300.000 људи.

ФРАНЦУЗИ ПОНОВО НА УЛИЦАМА: Најављена блокада земље

FOTO: Tanjug/AP

Централни протест овога пута је одржан у месту Алби, у области Тарн, на крајњем југозападу земље, где се, према подацима синдиката, окупило око 30.000 манифестаната међу којима су били и сикндикални лидери. Овај дан протеста је замишљен с окупљањима у руралним и провинцијским деловима Француске. Тако је на улице у Драгињану изашло 1.500 манифестаната, у Калеу и Булоњу по 3.500, у Авињону 5.000, у Валенсијану 7.000... Организовано је преко 200 протестних скупова у целој земљи.

Незадовољни грађани изашли су и на улице великих градова: у Марсељу је протестовало 90.000 људи, у Тулузу 65.000, у Авру 20.000...

Све то се догађа у тренутку када се у скупштинским клупама у доста бурној атмосфери разматра предлог закона о пензијској реформи којом се годиште за одлазак у пензију подиже за 62 на 64 године, уз 43 године радног стажа. Расправа се од петка у поноћ сели у Сенат.

Лидер моћног синдиката Се-Же-Те Филип Мартинез и вођа крајње левице Жан Лик Меланшон су поручили да је ово последња опомена властима, пред потпуну штрајкачку блокаду која је најављена за 7. март. Мобилизација је јуче била мања него током ранијих манифестација, али организатори то објашњавају школским распустом у току, чињеницом да штрајкачи губе дневнице на послу, као и припремама за заоштравање протеста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

Људи највише памте Срећне људе, а ја од те улоге нисам зарадио НИШТА