КАКО ЈЕ ХОЛАНДСКИ ГЕОЛОГ ЗНАО ДА ЋЕ ТУРСКУ ПОГОДИТИ ЗЕМЉОТРЕС: Знао је три дана пре - планетарна геометрија била је јасна

Новости Онлајн

09. 02. 2023. у 11:15

ТВИТ холандског геолога, који предвиђа да ће јак земљотрес погодити Турску и Сирију три дана пре катастрофе, постао је виралан на друштвеним мрежама.

КАКО ЈЕ ХОЛАНДСКИ ГЕОЛОГ ЗНАО ДА ЋЕ ТУРСКУ ПОГОДИТИ ЗЕМЉОТРЕС: Знао је три дана пре - планетарна геометрија била је јасна

Фото: Твитер/@haskologlu

Геолог и истраживач земљотреса Френк Хугербитс наводно је предвидео земљотрес до детаља, укључујући јачину и земље које ће бити погођене.

Он је у твиту у петак, 3. фебруара, упозорио да ће "пре или касније доћи до земљотреса јачине 7,5 у овом региону (јужна централна Турска, Јордан, Сирија, Либан)".

Хугербитсов твит је написан тачно три дана пре природне катастрофе која је задесила Турску и Сирију, а у њему се осврнуо и на друге земље које су осетиле ударе земљотреса.

У зору, у понедељак, земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале је погодио регион Турске и Сирије. Јордан, Либан, Египат и Ирак саопштили су да су погођени накнадним потресима.

Холандски геолог изразио је жаљење и саосећање са онима који су погођени земљотресом. У првом твиту након инцидента написао је: "Моје срце је са свима који су били погођени великим земљотресом у централној Турској".

- Као што сам раније поменуо, ово ће се догодити пре или касније у овом региону, слично годинама 115. и 526. Овим земљотресима увек претходи критична планетарна геометрија, као што је било и 4. и 5. фебруара - објаснио је.

Хугербитс је упозорио на накнадне потресе и рекао: "Пазите на додатну снажну сеизмичку активност у централној Турској и суседним областима. Потреси обично трају неко време након великог земљотреса".

Земљотрес је однео животе најмање 11.000 Турака и Сиријаца, а десетине хиљаде других је повређено. Турске власти су подигле статус приправности на четврти ниво, што укључује и захтев за међународну помоћ.

Према Хугербитсовој биографији на Твитеру, он је истраживач са Геометријског истраживања соларног система (ССГС), који себе описује као истраживачки институт који посматра геометрију небеских тела и њихову повезаност са сеизмичком активношћу.

У прошлости, Хугербитс је описан као аматерски "ентузијаста" и "мистик земљотреса" који верује да кретање планета у нашем соларном систему може да нам помогне да предвидимо земљотресе. Као одговор критичарима, Хугербитс је признао да постоји "много отпора унутар научне заједнице у вези са утицајем планета и Месеца" на сеизмичку активност на Земљи.

Након што се његова почетна "прогноза" муњевитом брзином проширила планетом, он се поново огласио, додуше на Фејсбуку, најављујући нове снажне сеизмичке акивности наредних дана.

- Највероватније око 8. фебруара, највероватније магнитуде 6. Постоји мала могућност већег сеизмолошког догађаја. Накнадни потреси наставиће се у централној Турској и могли би да достигну магнитуду од 5 до 6 - написао је.

Као и први твит, и ово је изазвало праву медијску буру широм света, али и реакције у научној заједници, па је Евромедитерански сеизмолошки центар (ЕМСЦ) убрзо одбацио тврдње о могућности предвиђања земљотреса.

БОНУС ВИДЕО: ЧУДА СЕ ДЕШАВАЈУ - Спасиоци у селу Биснија у Сирији извукли испод рушевина читаву породицу

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (8)

ТЕСЛИН НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ БИО ЧУВЕНИ АМЕРИКАНАЦ: Србин му помогао да реши важно животно питање