ДЕЧАК (8) СРПСКОГ ПОРЕКЛА СТРАДАО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Под рушевинама зграде у Турској заустављено детињство Робина Пејковића (ФОТО)

М.М.- Д.Б.М.

08. 02. 2023. у 21:30

УЖАСАН земљотрес који је погодио Турску угасио је и живот једног дечака српског порекла.

ДЕЧАК (8) СРПСКОГ ПОРЕКЛА СТРАДАО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Под рушевинама зграде у Турској заустављено детињство Робина Пејковића (ФОТО)

Фото: АП/приватна архива

Под рушевинама зграде у којој су живели у Искендеруну, заувек је заустављено детињство осмогодишњег Робина Пејковића. Спасиоци су га нашли беживотног у наручју мајке Семе, која је повређена и збринута у једну од болница овог лучког града.

Повреде су биле такве да је малени Робин подлегао на месту. Није било спаса ни у мамином загрљају, која је покушала да га те ноћи, док је спавао, рукама и телом заштити.

Вест о страдању дечака одјекнула је и, попут муње, готово оборила оца Игора. Затекла га је у Мексику, где ради неколико година. Али, и најближе Игорове рођаке у Крагујевцу и Београду.

Робин је често долазио у Србију

- Био је изузетно паметно и лепо дете. Плавокос, ведар, прави анђео - испричао је "Новостима" Игоров брат од тетке Саша Јоксимовић, који је потписао читуљу у нашем листу. - Сви смо рањени, јер је он често долазио у Србију. Понекад са мајком, а чешће са оба родитеља. Увек смо се радовали њиховим доласцима и одморима које смо заједно провели. Био је с нама током новогодишњих празника, па још нисмо ни навикли без њега, а сада се, ето, и заувек растадосмо.

Танјуг/АП

 

Потресен је Саша Јоксимовић. Прича нам да се пре него што се јавио "Новостима" да нам пренесе поруку Робиновог тате да можемо да пишемо о његовом једином детету, без кога је у трену остао.

- Игор је једва говорио - ово га је сломило - једва проговара и Саша. - Просто човек нема речи да опише несрећу која нас је задесила.

Игора је пут из Србије, из Крагујевца, одвео у Искендерун, на обале Егејског мора. Добио је посао, као машински инжењер, у једној европској компанији. Тамо је убрзо и упознао своју Сему, професорку енглеског из Искендеруна. Како се компанија у којој је радио померала, тако је и њих кроз свет водио пут. Турска, па Америка.

КАО ДА ЈЕ СЛУТИО

ДЕЧАК Робин Пејковић имао је два држављанства - америчко по рођењу, и српско по пореклу.

- Син ми недостаје, једва чекам да се скрасим, па да будемо сви заједно - много пута је говорио Игор, као да је слутио.

У Америци се родио и њихов Робин, у септембру 2014. године. Када је увелико котрљао своје лопте, закотрљао се и нови пут због Игоровог посла. Нова адреса, Русија, а после извесног времена вратили су се у Турску, где су наставили живот препун љубави, среће и планова. Велика подршка била им је Семина породица, посебно Робијева бака. Када је малени ушао у пету годину, тата је поново морао на пут.

Посао га је одвео у Мексико, а мама и он остали су у Искендеруну. Робин је ту кренуо у школу, и преполовио други разред. Били су у свом дому када се снажно затресао град.

- Не могу ни да замислим Сенин и Игоров бол за дететом - каже као за себе Саша Јоксимовић. - Не могу ни да замсилим како ће им живот трајати без њиховог малог анђела. Стварно је био као анђео. По свему је био такав. Био је украс у нашим кућама, велика радост и Игоровој мајци Слободанки и брату Алекси који живе у Крагујевцу.

приватна архива

Малени Робин Пејковић сахрањен је јуче на православном гробљу у Искендеруну. Опело је служио грчки свештеник. На вечни починак дечака заувек уснулог у мамином наручју испратили су његови најближи, тата Игор и мама Сена. Туга ових људи утопила се у слике свеопште несреће и ужаса: у тренутку када је сахрањиван плавокоси дечак пореклом из Србије, сахрањивало се на све стране у овом лучком граду.

БОНУС ВИДЕО - СПАСЕНА ПОСЛЕ 40 САТИ У РУШЕВИНАМА: Спасиоци у Салкину у Сирији извлаче исцрпљену девојчицу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (2)

НИЈЕ ПИЋЕ: Тому је УБИЛА навика о којој се мало зна! Рокер свирао са Здравковићем, па открио детаље