ЛАВРОВ ИСПРОЗИВАО УН: Што се тиче некаквих експерата, који се баве некаквим истраживањима...

Novosti online

07. 02. 2023. у 15:55

ЕКСПЕРТИ Уједињених нација немају овлашћења да спроводе истраге о ратним злочинима, ко год да их је починио, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

ЛАВРОВ ИСПРОЗИВАО УН: Што се тиче некаквих експерата, који се баве некаквим истраживањима...

FOTO: Tanjug/AP

- Што се тиче некаквих експерата Уједињених нација, који се баве некаквим истраживањима о наводним злочинима приватне војне компаније 'Вагнер' – није ми познато да постоје било какви експерти УН који би имали овлашћења да разматрају било какве аспекте ратних злочина, ко год да их је починио - изјавио је Лавров одговарајући на молбу новинара да коментарише позиве УН да се спроведе истрага о евентуалним злочинима групе „Вагнер“ у Малију.

- Знам да таква овлашћења има Савет безбедности Уједињених нација. Постоје таква овлашћења, у крајњој мери, она су својевремено уписана у статут Међународног кривичног суда – да оне земље које су прихватиле тај статут, морају да испуњавају одлуке Међународног кривичног суда. Овде, међутим, постоје изузеци и, узгред речено, у контексту логике неоколонијализма - рекао је Лавров.

Према његовим речима, „Међународни кривични суд је у великој мери већ дискредитовао себе“.

- У Уједињеним нацијама ниједан експерт не може да каже: 'Ја, ето, проучавам ратне злочине или спроводим било какву истрагу - додао је Лавров.

Власти Малија су раније из земље протерале шефа Одељења за питања људских права Мисије УН за стабилизацију у тој земљи.

Према наводима медија, таква одлука је донета пошто је заштитник људских права у Малију у говору на скупу у УН осудио ситуацију у вези с безбедношћу у тој земљи и „оптужио нове руске војне партнере“ малијског руковдства да нарушавају људска права.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: ТРЕСЛО СЕ И У ИРАКУ: Снимци Марије Захарове из Багдада током званичне посете руске делегације

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (1)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)