АМЕРИКА СЕ СПРЕМА ЗА ДИРЕКТАН СУДАР СА РУСИЈОМ: Војска САД изводи зимске вежбе за припрему могућег сукоба на Арктику

П. З. С. / newsweek.com

01. 02. 2023. у 22:00

НАЦИОНАЛНА гарда САД-а одржала је вежбе по хладном времену због могућности да би Арктик у будућности могао да буде жариште непријатељстава између Русије и САД.

АМЕРИКА СЕ СПРЕМА ЗА ДИРЕКТАН СУДАР СА РУСИЈОМ: Војска САД изводи зимске вежбе за припрему могућег сукоба на Арктику

Фото: Танјуг/АП


Десетодневне војне вежбе Северни удар 23 у кампу Грејлинг у Мичигену уследиле су у тренутку када је инвазија председника Владимира Путина на Украјину повећала шансе да се високе тензије између Москве и Запада прелију на арктички регион.

Током посете месту вежби које су одржане између 20. и 29. јануара, Милитари Тајмс (Military Times) је известио да је генерал америчке војске Дан Хокансон, начелник Бироа Националне гарде, гледао вежбу гађања из хаубице М777, једног од оружја НАТО-а које користе украјинске снаге.

Теренска артиљерија је била у фокусу вежби у којима су учествовале трупе из Летоније, балтичке државе која такође будно прати претњу коју представља Русија.

Малте Хумперт, оснивач и виши сарадник истраживачког центра The Arctic Institute, рекао је да вежбе америчких војних резервних снага „симболизују да САД заиста све више и више напредују“, када је у питању арктички регион.

-Не припрема се за Трећи светски рат, рекао је он за Њузвик, „то је само још један корак, који показује да САД разумеју да је Русија непријатељска нација и да се то непријатељство потенцијално може проширити и на Арктик, који се увек сматрао регионом изузетности.

Савезници у НАТО-у попут Норвешке и потенцијалне нове чланице алијансе, Шведска и Финска, рачунале би на подршку САД ако би дошло до конфронтације у региону.

-Морамо да будемо у могућности да идемо где год да буде та потенцијална борба, и морамо да обезбедимо присуство тамо, рекао је Хокансон за Милитари Тајмс.


РУСКА ЕКСПАНЗИЈА

Две недеље након што је Путин извршио инвазију на Украјину, чланови Арктичког савета одлучили су да паузирају учешће у том телу, чиме су прекинули сарадњу са Русијом и њеним суседима у региону.

Чак и са фокусом на снабдевање својих ратних напора, Русија је наставила да шири своје војне базе на Арктику током прошле године уз побољшање радарских база и писта у региону, известио је ЦНН у децембру, позивајући се на сателитске снимке.

У међувремену, Центар за стратешке и међународне студије (ЦСИС) је у извештају објављеном у јануару рекао да се московска употреба хибридне тактике на Арктику „чини да расте и по учесталости и по озбиљности“. Ово укључује наводе које је Москва демантовала да стоји иза саботаже гасовода Северни ток и подморских каблова на Арктику и близу Арктика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (9)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер