КРАТАК ДОМЕТ ЗА ПРОЛЕЋНУ ОФАНЗИВУ: Кијеву стиже од 120 до 140 оклопних возила, Француска даје и 12 топова

Горан Чворовић дописник из Брисела

01. 02. 2023. у 23:09

ОВИХ дана Украјина прави инвентар тешког наоружања с којим ће моћи да рачуна у планираној пролећној контраофанзиви.

КРАТАК ДОМЕТ ЗА ПРОЛЕЋНУ ОФАНЗИВУ: Кијеву стиже од 120 до 140 оклопних возила, Француска даје и 12 топова

Фото АП

Евентуална испорука авиона је на дугом штапу, и када би до ње и дошло, то свакако неће бити с првим пролећним данима. Ни тенкова неће бити довољно. Како је саопштио украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба, очекује се као испомоћ од 120 до 140 западних тенкова. То је први пут да се барата реалним бројкама у вези с испорукама. Иако сада у Кијеву тврде да ће им и то помоћи да потисну руску армију, раније се помињало да би 400 тенкова било потребно само да се замене они до сада изгубљени у борбама.

Такође, током боравка украјинског министра одбране Олексија Резникова у Паризу његовом колеги Себастијану Лекорнију у уторак је договорено да Француска Украјини испоручи још 12 топова типа "цезар" 155 милиметара, што се надовезује на 18 већ упућених. Данска је, са своје стране, послала 19 топова истог типа, што укупни салдо подиже на педесетак.

Ово оруђе, међутим, не може једва да пребаци и половину од жељених 100 километара, што јасно показује намеру западних савезника Украјине да, за сада, лимитирају ситуације у којима би могли да се означе као директна страна у сукобу с Русијом и тако додају уље на ватру која би могла да се прошири континентом.

Паралелно са покушајима у наоружавању, Украјина и ЕУ су кренуле у додатно административно зближавање. Имајући у виду да је прошле године званичном Кијеву дат статус кандидата за чланство, данас ће бити одржан међувладин састанак између украјинског врха и Европске комисије, да би се утврдили наредни кораци. Свима је јасно да до даљег напретка у испуњавању услова и неког далеког пријема треба да протекне још много времена.

Дан касније, сутра, у петак, у Кијеву ће бити одржан и самит ЕУ - Украјина, што се сматра симболичном подршком, доласком високих званичника на тло у могућој зони ратних дејстава.

- Чињеница да се самит одржава у Кијеву је јак сигнал упућен како нашим партнерима, тако и нашим непријатељима - поручио је украјински премијер Денис Шмигал.

Биће то уједно прилика и да се додатно разговара око даљег наоружавања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)