ШТРАЈК 11.000 РАДНИКА У ФИНСКОЈ: Обустава рада од данас до петка

Танјуг

01. 02. 2023. у 08:51

РАДНИЦИ у неколико компанија из технолошке индустрије ступиће у штрајк у Финској од данас до петка ове недеље, јер није пронађено решење за спор о платама, саопштили су послодавци у тој индустрији.

ШТРАЈК 11.000 РАДНИКА У ФИНСКОЈ: Обустава рада од данас до петка

Фото: Ј. Субин

У саопштењу се наводи да ће штрајк погодити 20 компанија које запошљавају 11.000 радника, преноси Еурактив.

Неуспели преговори о платама између представника послодаваца и синдиката у технолошком и индустријском сектору током викенда вероватно ће резултирати штрајковима који ће се проширити на друге кључне секторе у земљи.

На основу инфлације од скоро 10 одсто и користећи недавно поравнање плата у Немачкој као мерило, Индустријска унија је захтевала повећање плaта за пет одсто годишње, што су чак подржали и послодавци технолошке индустрије Финске, наводи портал.

Ове најаве су се већ прелиле по другим секторима, док се други синдикати припремају за покретање сличних акција.

Професионални синдикат и Савез стручног и руководећег особља (ИТН) најавили су тродневни штрајк почетком фебруара.                     

И синдикат радника у приватном услужном сектору, који броји скоро 200.000 чланова, запретио је да ће се придружити.

Вероватно би најштетнији штрајк за извоз земље био онај који би покренуо Фински синдикат транспортних радника (АКТ) који представља 45.000 професионалаца у транспорту, преноси бриселски портал.

Како се наводи, већина колективних уговора у сектору транспорта истиче, а према изворима из финских медија, транспортни радници се спремају за штрајк средином фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

НИКАДА О ОВОМЕ НИСАМ ПРИЧАО Неле на ХРТ-у о рату и свом пореклу: У мом породичном стаблу има и Хрвата и Срба и Муслимана