ФРАНЦУСКА СЕ ОПЕТ ДИГЛА НА НОГЕ: Протест против касног одласка у пензију (ФОТО)

Горан Чворовић

31. 01. 2023. у 14:29

ФРАНЦУЗИ су се у уторак у организацији уједињених синдиката окупили на другим по реду манифестацијама против пензијске реформе.

ФРАНЦУСКА СЕ ОПЕТ ДИГЛА НА НОГЕ: Протест против касног одласка у пензију (ФОТО)

Фото: Г. Ч.

Очекивао се већи одзив него први пут 19. јануара. Први подаци показали су да је више штрајкача било готово свугде где су се окупили: у Марсељу, Тулузу, Бордоу... У целој земљи организовано је око 250 протестних поворки, педесетак више него прошли пут.

У Марсељу се, према подацима синдиката, окупило чак 205.000 хиљада људи, а у Тулузу 80.000. У највећој француској медитеранској луци обратио се лидер крајње левице Жан Лик Меланшон који је поручио да је скуп величанствен и да ће се "мерити време пре и после овог догађаја". Најавио је да грађани неће одустати.

Париз, по традицији, штрајкује на крају, током поподнева. Поворка креће с Италијанског трга у 14 сати, а општина 13. париског арондисмана, која се налази на овом тргу, и у којој владају социјалисти, прикључила се штрајку. Уз затворена врата, истакли су на фасади поруку подршке штрајкачима. Међу манифестантима је била и градоначелница Париза Ан Идалго.

- Не можемо да дозволимо да наш француски солидарни социјални модел буде уништен – поручила је Идалго.

На Италијанском тргу је сат пре поласка већ било много света. Лидер моћног синдиката Се-Же-Те Филип Мартинез је оценио да је на основу првих доступних података одзив већи него 19. јануара. Власти су у уторак очекивале око 1.200.000 окупљених људи у целој земљи. Синдикати циљају два милиона.

Запосленима су се у штрајку придружили и пензионери, ђаци, студенти. У париској колони се очекивало неколико стотина "жутих прслука", али и припадника "црних блокова", па се, као и прошли пут, страховало од нереда. У Паризу је ред чувало четири хиљаде полицајаца, а у целој Француској 11.000.

С друге стране, власти не одустају од реформе да годиште за одлазак у пуну пензију подигну са 62 на 64 године, уз 43 године пуног радног стажа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕЛОВНИК МОНИКЕ БЕЛУЧИ: Италијанска дива очарава изгледом и у шестој деценији