ПРЕТИ МУ СМРТНА КАЗНА: Исламски екстремиста осуђен за 28 злочина, камионом убио осморо људи

Танјуг

27. 01. 2023. у 00:26

ИСЛАМСКИ екстремиста који је убио осморо људи камионетом 2017. године на бициклистичкој стази у Њујорку осуђен је данас за 28 федералних злочина и могао би да се суочи са смртном казном.

ПРЕТИ МУ СМРТНА КАЗНА: Исламски екстремиста осуђен за 28 злочина, камионом убио осморо људи

Фото: Танјуг

Сајфул Саипов проглашен је кривим за убиства и пружање подршке Исламској држави, након што су поротници о пресуди расправљали дуже од седам сати, преноси АП.

Порота ће за неколико дана већати о томе да ли да Саипов буде осуђен на смртну казну или на доживотни затвор.

Америчко министарство правде саопштило је прошле године да намерава да тражи смртну казну за Саипова, упркос мораторијуму на савезна погубљења од јула 2021, а Саипов би поред смртне казне могао бити осуђен на доживотну затворску казну без условног отпуста.

Како наводи АП, Саипов је изнајмио камионет у близини своје куће у Њу Џерзију, упутио се ка стази дуж реке Хадсон и покосио више бициклиста пре него што је ударио у школски аутобус у близини Светског трговинског центра, а онда је изашао из камионета узвикујући на арапском "Бог је велики", а у рукама је држао пушку за пејнтбол.

Њега је упуцао полицајац који је мислио да Саипов носи праву пушку.

Саипов, који се у САД доселио легално из Узбекистана 2010. године, на суђењу је седео мирно, за разлику од рочишта из 2019, када је судији изнова постављао питање зашто му се суди за осам смртних случајева, када "на хиљаде муслимана умире широм света".

Тужиоци су навели да је Саипов напао цивиле како би опонашао акције Исламске државе и на тај начин повећао изгледе да постане њен члан, као и да се чинило да је задовољан оним што је учинио, јер се осмехивао док је након хапшења разговарао са агентом ФБИ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

СРБИЈУ ИНТЕРЕСУЈЕ САМО КАДА ЋЕ МИР Вучић: Некада је та реч била најпопуларнија у свету, а сада нико не сме да је изговори