ИЗ СОФИЈЕ ПРЕТЊЕ СКОПЉУ: Eскалација у заоштравању односа између Бугарске и Северне Македоније

Младен СТАНЧИЋ

27. 01. 2023. у 08:00

"ВАСПИТНО" пребијање донедавног правоверног јуноше македонске ВМРО-ДПМНЕ, па освешћеног македонског Бугарина и секретара бугарског клуба "Цар Борис Трећи" у Охриду, Христијана Пендикова, кога сад лече у Софији, (не)очекивано је довело до веома озбиљног заоштравања ионако затегнутих односа на "свим линијама" између Северне Македоније (РСМ) и Бугарске.

ИЗ СОФИЈЕ ПРЕТЊЕ СКОПЉУ: Eскалација у заоштравању односа између Бугарске и Северне Македоније

Фото: АП

Напети односи Скопља и Софије су се појачали, а несугласице постоје више од две године, пошто је Софија блокирала европске интеграције Северне Македоније због спорова везаног за језик, историју и идентитет.

Да је ситуација више него озбиљна и изван дозвољених "европских норми", на које се позивају обе стране, Софија поновним претњама - блокадом, једва повученом прошлог лета, а Скопље истрајним "правоверним" тежњама за прикључивање европским токовима, потврђује чињеница да је бугарски амбасадор у РСМ, Ангел Ангелов после ванредних консултација задржан "код куће", док се, како је саопштено, у суседству не стекну услови за наставак нормалних односа двеју држава.

 - Цинично је да се разговара о пројектима са РСМ док Христијан Пендиков лежи у болници - изјавио је бугарски шеф дипломатије Николај Милков, додавши да "уколико РСМ настави да се овако понаша", могуће је да поново ставе вето.

ПРЕТЊА АТЕНТАТОМ

БУГАРСКИ европосланик Ангел Џамбаски поручује да се "подсети Стево Пендаровски (на слици), председник Северне Македоније, познат по надимку Стево Коминтерна, да су многи други људи покушали да забране улазак лидерима ВМРО у Македонију и резултат је био, као и у случају са југословенским, српским, краљем Александром Карађорђевићем. "Тако да треба да учимо из историје, ако покуша да ми забрани улаз у Македонију, нека види историју и нека учи од ње", запретио је Џамбаски.

Македонски министар полиције Оливер Спасовски је најавио да ће се 4. фебруара деловати адекватно ситуацији уколико се на граници појави Џамбаски и бугарска група "која је против македонског идентитета на обележавање 4. фебруара, дана када је рођен Гоце Делчев".

У образложењу става наводи да, ако РСМ жели да продужи европским путем, мора да испуни своје обавезе. Бугарска само мора да прати ту реализацију, рекао је, уз објашњење да су у Софији отворени и спремни за дијалог уколико је Скопље спремно за разговоре о пројектима заштите Бугара у Северној Македонији.

 - Уколико Северна Македонија настоји да продужи свој европски пут мора да поштује преузете обавезе у оквиру европског предлога. Бугарска нема потребе да чини било шта сем да обезбеди поштовање обавеза које је Северна Македонија преузела. У самом предлогу нема рокова, могу да их не испуне деценијама, што значи да неће почети преговори - припретио је Милков, додајући чак да "ако се то не догоди можемо да стопирамо и све друге међувладине пројекте".

У настојању какве-такве релаксације ситуације са источним суседом, одакле поново стижу озваничени сигнали о, већ виђеној, и доживљеној блокади европских приступних преговора, из Скопља је министар спољних послова Бујар Османи одмах после инцидента у Охриду, отпутовао у Софију. Посетио је повређеног Пендикова заједно са бугарским колегом. Премијер Димитар Ковачевски и шеф државе Стево Пендаровски осудили су "случај". У међувремену, македонска полиција је привела осумњиченог за пребијање македонског Бугарина.

Истовремено, међутим, из Скопља је званично указано да бугарски клубови не могу бити именовани по контроверзним личностима, као што су Ивана Михајлова, цар Борис Трећи. То је недавно и регулисано посебним законом.

Но, са обе стране више нико не крије да је све израженија стара мржња дубоко ушла у народ. После бруталног пребијања Пендикова, степен затегнутости одмерен је протестима испред македонске амбасаде у Софији, повлачењем бугарског амбасадора из Скопља, "на консултације" и "продужен боравак код куће", председник, премијер и парламентарне странке су лиферовали оштра саопштења и декларације.

Нова оштрица се очекује 4. фебруара када у Скопљу, упркос званичној забрани власти, најављује долазак бугарски радикални европосланик Ангел Џамбаски, спреман да са својом делегацијом ода почаст Гоцету Делчеву испред његовог гроба у порти скопске цркве Свети спас.

Из Министарства спољних послова у Скопљу је саопштено да су "претње, изјаве претњама, питања којима се баве органи безбедности. Очекујемо да озбиљно схвате последње претње Џамбаског и да донесу адекватну одлуку о његовом ограниченом приступу у земљи".

БОНУС ВИДЕО:

ПОПРАВКА КРИМСКОГ МОСТА БЛИЖИ СЕ КРАЈУ: Снимци спајања трећег оштећеног дела

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)