ДОЖИВЕЛИ ФРАС И ЗБОГ ЛИЗ ТРАС: Велика Британија суочена са масовним штрајковима, инфлацијом, колапсом саобраћаја

Ивана Станојевић

15. 01. 2023. у 07:25

ШТРАЈКОВИ радника различитих професија који недељама паралишу Велику Британију претворили су Острво у хаотичну територију, а саобраћајни колапс био је током новогодишњих и божићних празника црни "шлаг на торти".

ДОЖИВЕЛИ ФРАС И ЗБОГ ЛИЗ ТРАС: Велика Британија суочена са масовним штрајковима, инфлацијом, колапсом саобраћаја

Лиз Трас, Фото АП

Симултане обуставе рада на аеродромима, железници и у хитноj помоћи довеле су до буквалног распада транспортног и здравственог система. Све бранше траже подизање плата због галопирајућих трошкова живота, посебно цена енергената, а грађани, упркос свеопштем колапсу, имају више разумевања за штрајкаче него премијер Риши Сунак.

Аналитичари истичу да је, између осталог, "брегзит" дошао на наплату. Не само да је излазак Британије из ЕУ кумовао економским невољама и осетном паду платежне моћи него је најдиректнији кривац за недаће у здравству, будући да радницима у "белим мантилима" из чланица ЕУ није дозвољен рад на Острву. Краљевски колеџ за медицинске сестре својеврсни је феномен јер је ступио у први штрајк у својој историји, дугој 106 година. На железници се за вишедневну обуставу рада, почетком минуле недеље, одлучило чак 40.000 радника, а средином седмице 25.000 запослених у хитној помоћи поново је грађанима ускратило своје услуге. До сада је земља због штрајкова изгубила 400.000 радних дана, што је највећи губитак у протеклој деценији.

Протест медицинских сестара, Фото АП

И поред енормног притиска на владу, Сунак одбацује захтеве о повећању плата, који се правдају чињеницом да је, после 41-годишњег максимума од 11,7 одсто у октобру, инфлација једва сишла на 10,7 процената. Независна канцеларија за буџетску одговорност земље предвиђа да ће домаћинства доживети највећи пад животног стандарда у историји.

Премијер, међутим, "жали због штрајкова и трезвено саветује Британцима који се спремају на пут да добро провере да ли уопште могу да се превезу и чиме".

- Веома сам тужан и разочаран због хаоса у саобраћају, који утиче на животе људи. Тешко је питање плата у јавном сектору. Влада је била поштена и разумна и прихватила све препоруке надзорних тела - вели Сунак.

Риши Сунак, Фото АП

Владини експерти упозоравају да би повећање плата у складу са инфлацијом додатно заоштрило проблем. "Свака акција која носи ризик да високе цене угради у нашу економију само ће продужити патњу свих и умањити изгледе за дугорочни економски раст", каже министар финансија Џереми Хант.

Радници у оваквим изјавама не налазе утеху, него најављују нове обуставе рада, па ће тако 2.600 запослених у хитној помоћи 23. јануара ускратити грађанима своје услуге. Протесте најављују и радници у просвети и правосуђу. Како констатује Би-Би-Си, талас штрајкова мора да се посматра у светлу дуготрајне економске и друштвене стагнације на Острву, због које радници очајнички траже посао. Кад се у рачуницу у обзир узме инфлација, плате су пале на најнижи ниво у последње две деценије, наводи Канцеларија за националну статистику.

Фото АП

Британски здравствени систем суочава се са кризом без преседана, болнице су крцате, пацијенти леже у ходницима и у конвоју амбулантних кола испред одељења хитне помоћи јер нема могућности да буду смештени на клиникама. Истовремено, лекари хитне помоћи не могу да одговоре на нове позиве. Здравствени фондови и службе хитне помоћи широм земље прогласили су такозване критичне инциденте, што значи да су блокиране.

Лондон не би смео да дозволи нове политичке нестабилности, напомињу аналитичари и подсећају да је, пре Сунака, Лиз Трас била премијер само 45 дана, али да је за то кратко време успела да дотера Британију на ивицу не само политичке него и растуће економске кризе. Трасова је, наиме, експресно помрсила конце националној привреди, због чега су смањени и буџетски приходи и државна каса остала "краћа" за 30 милијарди фунти!

Фото АП

Уколико радници ипак наставе са штрајковима, Сунак би морао да седне са њима за сто да не би даље доприносио проклизавању националне економије и свих јавних система. Засада, за преговоре су шансе мале. Напротив, Сунак је најавио такозвани закон о минималним услугама, којим практично намерава да сузбије штрајкове, а његов нацрт је ових дана ушао у скупштинску процедуру. Закон ће обухватити шест сектора, укључујући здравство, железницу, образовање, противпожарну и граничну безбедност, а захтеваће да део чланова синдиката током обуставе настави рад да би се испоштовао минимум услуга. Владини планови против штрајкова подразумевају и могућност да послодавци туже синдикате и отпуштају особље.

Ако је Британцима за утеху, влада им поручује да ће добити хитну медицинску помоћ уколико доживе срчани удар и болничку негу кад им буде неопходна.

ПРЕМИЈЕР СЕ ЛЕЧИО ПРИВАТНО

ПРЕМИЈЕР Риши Сунак, после вишеструког одбијања, ипак је признао да се лечио у приватној ординацији. Током жестоке дебате у Доњем дому парламента рекао је да је користио "независне здравствене услуге", ван државног система.

- Имам картон у државном дому здравља. Користио сам и независну здравствену услугу у прошлости, али сам исто захвалан болници "Фријараж" на фантастичној услузи коју је пружала мојој породици претходних година - истакао је Сунак.

Додао је да потиче из породице у којој има чланова јавног здравства и да је зато "страствено посвећен пружању максимално добрих услова државним болницама, што подразумева више лекара и особља, као и краће чекање на услуге".

АТАК НА ПРАВА РАДНИКА

У СИНДИКАТУ кажу да је закон којим ће практично бити забрањен штрајк "сраман напад на демократска права и слободе". Синдикалци позивају на масовни бојкот. "То је атак на хероје у борби против пандемије и удар на све раднике, због чега је неопходно да се удружимо и пружимо отпор ауторитарним потезима", преноси "Гардијан". Запослени поручују да они нису кривци за колапс, него држава која је дозволила урушавање и да је право на штрајк било и остало основно људско право.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ГЛАС ВРЕДАН 40 МИЛИОНА ДОЛАРА: Бивша девојка тужи Бед Банија