АФЕРА ДРМА АМЕРИКУ: Укинути ФБИ

Novosti online

20. 12. 2022. у 15:13

ПОВОДОМ афере "Твитер фајлови", огласио се републиканац и бивши амерички конгресмен Рон Пол, који каже да ФБИ треба укинути. То је закључио, пре свега, због непримереног утицаја федералних агенција на Први амандман, неприкосновену слободу говора, вероисповести и штампе.

АФЕРА ДРМА АМЕРИКУ: Укинути ФБИ

Foto: Profimedia/BRENDAN SMIALOWSKI

У колумни, амерички политичар подсећа на објаву новинара Мета Таибија, да је "Твитер у суштини подружница ФБИ".

- Сазнали смо да су агенти бившем шефу за надзор и безбедност Џоелу Роту између 2020. и 2022. године послали око 150 имејлова. У тим имејловима су се редовно налазили захтеви званичника америчке владе да 'приватна' компанија 'Твитер' цензурише и забрани коментаре и кориснике који им се не свиђају - пише Пол.

Радна група за страни утицај (ФИТФ), део америчке владе који је укључивао ФБИ, као и друге америчке обавештајне агенције, имала је 80 агената који су редовно сугерисали запосленима у "Твитеру" које "твитове" да цензуришу и које налоге да забране, додаје се у колумни.

- Министарство за унутрашњу безбедност је, такође, ангажовало спољне чиниоце из владиних и невладиних организација да одвојено утичу на 'Твитер' да потисне слободу говора. Америчке савезне владине агенције су буквално предале 'Твитеру' спискове Американаца за које су желели да буду ућуткани, а 'Твитер' се томе повиновао. Ово би требало да буде огроман скандал и вероватно би и био да се догодио под Трамповом администрацијом - закључак је републиканца.

Наглашава да би у случају да је бивши председник САД Доналд Трамп донео такву одлуку, Конгрес покренуо процедуру за импичмент.

Професор уставног права Џонатан Тарли, међутим, увидео је и добру страну "Твитер фајлова".

- Нова анкета Харварда показала је да иако су мејнстрим медији игнорисали аферу, Американци нису. Скоро две трећине испитаника верује да је 'Твитер' био умешан у политички мотивисану цензуру уочи избора 2020. Око 70 одсто анкетираних верује да Конгрес мора да предузме мере против ове корпоративно-државне цензуре - напомиње Рон Пол.

(РТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!