ЦЕХ ПЛАЋА САМО ЕВРОПА: Љути Европљани убеђују Сједињене Америчке Државе да промене закон којим штите једино своје интересе

Горан Чворовић дописник из Брисела

06. 12. 2022. у 10:42

САВЕТ за трговину и технологију ЕУ и САД, јуче одржан у Универзитетском центру у Мериленду, осветлио је страхове Европе због америчког Закона о смањењу инфлације тешког 430 милијарди долара.

ЦЕХ ПЛАЋА САМО ЕВРОПА: Љути Европљани убеђују Сједињене Америчке Државе да промене закон којим штите једино своје интересе

Последице већ осећа аутомобилска индустрија, Фото АП

Мале су шансе да САД промене политику инфлаторног програма који у Бриселу сматрају чистим протекционизмом.

Амерички председник Џозеф Бајден је после сусрета са француским колегом Емануелом Макроном рекао да су САД спремне да "синхронизују приступ" с обе стране Атлантика, али тешко је поверовати да би измене у новом закону, који је наишао на велико одобравање грађана САД, могле да буду суштинске. Макрон је за америчке медије рекао да је Бајден везан за Европу, али када се погледа ситуација, постоји десинхронизација односа.

- Зашто? Енергија. Европа је купац гаса и нафте. САД су произвођач. А када погледате ситуацију, наше индустрије и наша домаћинства не купују по истој цени. Дакле, постоји велики јаз који утиче на куповну моћ и конкурентност наших друштава - рекао је Макрон.

Нагласио је да Европа и САД учествују у украјинском сукобу "у име истих принципа", али и да "цена овог рата није иста са обе стране Атлантика".

Брисел највише замера Вашингтону то што су субвенцијама обухваћене само фирме које производе у САД, Канади и Мексику, а не и европске. Због тога постоји бојазан од масовних делокализација европских предузећа на америчко тло да би могле да користе ове погодности.

У Европи су веома забринути због субвенција од 7.500 долара за продају електричних аутомобила који су снабдевени - америчким батеријама. Чланице ЕУ које производе аутомобиле, пре свих Немачка и Француска, сматрају да ће од тога највише користи имати амерички конструктори као што су "Форд" или "Тесла", али и сви остали који буду своје аутомобиле склапали с друге стране Атлантика. На списку су и системи за погон на хидроген, али, на пример, и полупроводници. Многе индустријске бранше учествују у овој производњи.

Француски и немачки министри економије, Брино ле Мер и Роберт Хабек разматрају да ли и како европска предузећа могу да буду увршћена на америчку листу. То се пре свега односи на производњу акумулатора. Али, паралелно с покушајем утицаја на амерички антиинфлаторни програм, помиње се истовремено и могућност даљег развијања европског суверенитета.

- Потребан је Европски закон о смањењу инфлације - поручио је француски министар.

Ова ситуација се сматра и правим тестом за европски суверенитет који све више заговарају у Бриселу. Истовремено, ставља на искушење трансатлантску солидарност. То нарочито долази до значаја сада, када Стари континент тресе енергетска криза. Време цури, јер ће већ од Нове године у САД кренути прве субвенције.

КАБЛОМ ВЕЗУЈУ ЕВРОПУ И ЈАПАН

СКУП у Мериленду је био трећи европско-амерички Савет за трговину и технологију чији је циљ јачање сарадње у области привреде, дигитализације, геостратегије и климе. Између осталог циљ је напредак у ширењу дигиталних структура у трећим земљама, јачање вештачке интелигенције, као и постављање подводних интерконтиненталних каблова од којих је приоритет онај између Европе и Јапана, преко Аљаске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

А СНАЈКА О - СВЕКРВИ: Ево шта је Јелена Ђоковић објавила када је Новак освојио Аустралијан опен (ФОТО)

Новак Ђоковић је освојио Аустралијан опен 2023, а потом су уследиле бројне реакције широм света. Неке од њих је на свом Инсаграм налогу поделила и Нолетова супруга, Јелена.

29. 01. 2023. у 21:57

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА СИРОМ: Рецепт који ће вас одушевити (ВИДЕО)

Помешајте 1 шољу млаког млека, 1 шоља брашна, шећера и квасца у посуди оставите да ферментира 15 минута. Додајте остале састојке и добро измешајте. Додајте још брашна ако је потребно док не добијете глатко, нелепљиво тесто.

29. 01. 2023. у 18:21 >> 07:28

Коментари (1)

Преминула глумица (45) из популарних серија - није се ни знало да је тешко болесна