ЗБОГ ГЛАДИ ОД ПРЕ 90 ГОДИНА ДЕМОНИЗУЈУ РУСИЈУ: Резолуција Бундестага "голодомор" у СССР прогласила геноцидом над украјинским народом

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

02. 12. 2022. у 07:45

НЕМАЧКИ парламент који је усвојио резолуцију у којој се глад у Украјини тридесетих година оцењује као геноцид од стране СССР-а, Министарство спољних послова Русије оценило је као покушај Берлина да оправда демонизацију Русије.

ЗБОГ ГЛАДИ ОД ПРЕ 90 ГОДИНА ДЕМОНИЗУЈУ РУСИЈУ: Резолуција Бундестага голодомор у СССР прогласила геноцидом над украјинским народом

Нови канцелар јуће у Бундестагу, Фото АП

- То је још један покушај да се оправда и подстиче кампања демонизације Русије коју шири украјинско руководство, а коју спонзорише Запад. Циљ је да се етнички Украјинци окрену против Руса и других народа који живе у Русији и бившем СССР-у - каже се у саопштењу МИП-а Русије.

Неспорно је да се усвајајући ту резолуцију немачки парламент определио за то да настави да подржава Украјину против Русије.

- Масовна смрт од глади није била резултат неуспеле жетве, већ за то сноси одговорност политичко руководство СССР-а на челу са Стаљином - каже се у саопштењу немачког парламента.

Наводе се подаци да је у зиму 1932. и 1933. у Украјини од глади умрло до 3,5 милиона људи. Аутори резолуције су преузели, заправо, став политичког руководства бившег председника Петра Порошенка да је "голодомор" био "совјетски пројект уништавања украјинског начина живота, језика и културе".

Из текста резолуције, односно њеног закључног дела, јасно је да је циљ документа био да Немачка "настави да и даље пружа Украјини политичку, финансијску, хуманитарну и војну подршку". Резолуција је усвојена већином гласова владајуће коалиције.

Интересантно је да је резолуција дошла пар дана после оцене папе Фрање, који је такође, у разговору за амерички језуитски лист, глад тридесетих година назвао геноцидом који је Стаљин починио над Украјинцима.

Оцену велике глади и умирања најбоље је оценио чувени писац, добитник Нобелове награде Александар Сожењицин, који је казао да су тада страдали многи народи и да се није радило о жељи да се истребе Украјинци. Гладовало се у целом СССР-у, а не само у Украјини. У Москви управо упозоравају да се у немачкој резолуцији прећуткује да је глад харала у целом СССР-у.

Фото Спутник

Солжењицин је још 2008. критиковао украјинске политичаре који су умирање од глади тридесетих година проглашавали геноцидом украјинског народа. У тексту објављеном у листу "Известија", Солжењицин подсећа да су тада у бољшевичкој власти били многи представници украјинског народа.

Он је критиковао совјетске власти, али је ослањајући се на историјске чињенице, говорио да никакве жеље да се истреби украјински народ није било. Узгред речено, Солжењицин је имао и украјинске крви.

ЗАХАРОВА: ИСКРИВЉУЈУ ИСТОРИЈУ

ПОРТПАРОЛКА МИП-а Русије Марија Захарова је оценила да је немачка резолуција апсурдна, јер искривљује историјске чињенице. Она је подсетила да су западне земље допринеле глади у тадашњем СССР-у, јер су захтевале да им Совјетски Савез плаћа трговинске уговоре и зајмове житом. Захарова подсећа да су 1932. и 1933. године страдали и на Северном Кавказу, у Поволожју, на јужном Уралу, Западном Сибиру, Казахстану и другде. Према неким историјским изворима, у том периоду је умрло од глади од седам до осам милиона људи - разних националности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (5)

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција