МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА НЕМАЧКЕ НЕГОДУЈЕ: Недостатак средстава није узрок слабе доступности муниције

Ђ.Г.

01. 12. 2022. у 22:37

САВЕЗНО министарство финансија Немачке је, како се извештава, одбацило хитан позив министарке одбране Кристин Ламбрехт за више новца како би се суочила са огромним недостатком муниције у војсци земље.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА НЕМАЧКЕ НЕГОДУЈЕ: Недостатак средстава није узрок слабе доступности муниције

Фото: Јутјуб/WELT Documentary

У писму које је видела Немачка штампарска агенција (ДПА), државни секретар за финансије Штефен Забиш рекао је да изгледа да постоји „различита перцепција“ о узроку кризе муниције међу произвођачима муниције.

Одговор министарства финансија долази након што је Ламбрехт из СПД-а наводно писала свом коалиционом партнеру, федералном министру финансија Кристијану Линднеру из ФДП-а, тражећи додатна средства. 

Док је Ламбрехт окривио недостатак средстава за недостатак муниције и затражио више новца „одмах у значајном износу“, Себиш је рекао да представници индустрије верују да спора доступност опреме и муниције „није због недостатка буџетских средстава“, већ због одбране „компликовани, понекад нетранспарентни и недоследни“ процеси наручивања министарства .

Министарство финансија се, међутим, обавезало да ће подржати министарство одбране у „побољшању процеса планирања“. 

Као прво, Себиш је препоручио Ламбрехту да се укључи у преговоре са индустријом оружја и да има „довољно конкретну размену информација“ са произвођачима, као и „реално и континуирано праћење“ захтева за финансирањем.

Прошлог месеца, комесар Бундестага за оружане снаге, Ева Хогл, упозорила је да се војска земље суочава са озбиљном несташицом муниције и рекла да ће попуна залиха коштати 20 милијарди евра.

У октобру је Бусинесс Инсидер такође известио да је немачка војска имала муницију само за један или два дана борбе, позивајући се на одбрамбену индустрију и парламентарне изворе. Иако проблем постоји годинама, медији су рекли да се погоршао када је Немачка почела да испоручује оружје Украјини - пренео је RT. 

Раскол у немачкој коалицији око оружја долази усред извештаја да је трансфер оружја у Украјину оставио залихе већине земаља НАТО-а напетим. „Њујорк тајмс“ је ове недеље рекао да су мање земље „исцрпиле свој потенцијал“ да Кијеву снабдевају више оружја и да је најмање 20 од 30 чланица блока „прилично искоришћено“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

РОДИЛА СИНА ОД 7,328 КИЛОГРАМА: Беба је превремена - нису смели да пусте јуначину да још расте (ФОТО)