УМЕСТО 15 САМО ЈЕДАН ДАН ПЛАЋЕНОГ БОЛОВАЊА? Бајден неумољив према железничарима

Танјуг

30. 11. 2022. у 10:31

ПРЕДСТАВНИЧКИ дом америчког Конгреса требало би данас, на позив председника Џоа Бајдена, да гласа о блокирању штрајка који су најавили железничари, незадовољни током преговора о колективном уговору с послодавцима.

УМЕСТО 15 САМО ЈЕДАН ДАН ПЛАЋЕНОГ БОЛОВАЊА? Бајден неумољив према железничарима

Фото: Танјуг/АП пхото

Преговори се воде од септембра, а пошто две стране нису успеле да постигну споразум, председник Бајден је наредио Конгресу да се умеша и спречи штрајк који је најављен за 9. децембар.

- Конгрес мора да делује да спречи штрајк на железници. То није лака одлука, али мислим да то морамо да урадимо. Економија је у опасности - рекао је Бајден новинарима у уторак. 

Председница Представничког дома Ненси Пелоси саопштила је да ће посланици гласати за наметање оквирног договора који је постигнут у септембру са десетак синдиката који представљају 115.000 радника, извештава Ројтерс. 

Пелоси је навела да ће Дом засебно гласати у среду о предлогу да се запосленима у железници дозволи седам дана плаћеног боловања.

- Нисам за спречавање могућности синдикатима да штрајкују, али одмеравајући улог, морамо избећи штрајк - рекла је она после састанка са Бајденом. 

Амерички председник је упозорио на катастрофалне економске последице ако се железничке услуге обуставе, рекавши да би до 765.000 Американаца могло да остане без посла у прве две недеље.

Према Асоцијацији америчких железница, отприлике једна трећина америчког извоза одвија се железницом.

- Да будем јасан: затварање железнице би уништило нашу економију. Без теретног железничког саобраћаја многе америчке индустрије би се затвориле - написао је Бајден на Твитеру у понедељак. 

Упркос тесним везама између синдиката и Демократске странке, неколико радничких вођа је критиковало Бајдена због захтева да Конгрес наметне уговор који су радници у четири од 12 синдиката одбили јер је из њега изостављено плаћено боловање.

Један од четири синдиката који су гласали против уговора, успротивио се Бајденовом позиву Конгресу да интервенише, рекавши "железница није место за рад док сте болесни. Опасно је, неразумно је и неправедно инсистирати да особа обавља критичан посао када се не осећа добро".

Синдикати су у преговорима тражили 15 дана плаћеног боловања, а железнице су решиле да то буде један дан. 

Синдикално залагање за плаћено боловање добило је подршку на Капитол Хилу, где је сенатор Берни Сандерс запретио да ће одложити нацрт закона о железници уколико не буде гласања о питању дужине плаћеног боловања.

- Гарантовање седам плаћених дана боловања железничким радницима коштало би железничку индустрију укупно 321 милион долара годишње – мање од 2,0 посто њеног профита. Немојте ми рећи да железничка индустрија то не може да приушти. Железничке компаније су ове године потрошиле 25,5 милијарди долара на откуп акција и дивиденде - рекао је Сандерс. 

Демократски посланик Џамал ​​Боуман написао је на Твитеру да не може мирне савести да гласа за закон који не даје железничким радницима плаћено одсуство које заслужују.

Бајден је у понедељак похвалио предложени уговор који укључује повећање плата од 24 одсто током пет година и пет годишњих паушалних исплата од по 1.000 долара. 

Заустављање железничког саобраћаја могло би да замрзне скоро 30 посто америчких карго пошиљки, да подстакне већ високу инфлацију и да кошта америчку економију чак две милијарде долара дневно.

Конгрес САД је више пута у последњих неколико деценија донео законе о одлагању или забрани штрајкова железница и авио-компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

Коментари (1)

ПОЖАЛИЛИ СЕ: Хрватски конобари открили шта доживљавају после увођења ЕВРА