ПРОРОЧКЕ РЕЧИ ЛАЗАНСКОГ: НАТО неће слати своје снаге у Украјину, ризик ескалације је стравичан

Novosti online

29. 11. 2022. у 20:26

САД ни НАТО неће слати своје снаге у Украјину, јер у конвенционалном рату немају шансе за победу, писао је дипломата и новинар Мирослав Лазански још 2019. године.

ПРОРОЧКЕ РЕЧИ ЛАЗАНСКОГ: НАТО неће слати своје снаге у Украјину, ризик ескалације је стравичан

Фото: Пинк ТВ Принтскрин

- Наиме, у ситуацији када би НАТО, или САД трупе у Украјини биле пред поразом од стране руске војске, Брисел и Вашингтон би морали да одлуче или да признају пораз са свим политичким и војним последицама, или да прибегну употреби крстарећих пројектила са тактичким нуклеарним оружјем. У таквој ситуацији, када „ томахавк“ ракете могу да погоде циљеве у Русији за пет до шест минута, Кремљу преостаје ужасно мало времена да се одлучи за нуклеарни одговор, да га нареди и да га започне. Ако не одлучи у року од три минута, неће моћи ни да га изведе, јер би у том случају америчке крстареће ракете већ погодиле своје циљеве. Другим речима, опасна је граница преласка са употребе тактичког на стратешко нуклеарно наоружање. Ризик ескалације је стравичан, и једна и друга страна употребу тактичког нуклеарног оружја могу да протумаче као увод у коришћење стратешког нуклеарног оружја. А онда је планети само Бог у помоћи. Погинуло би између 500 милиона и 1,5 милијарди људи, Русија би имала од 20 до 45 одсто погинулих, Европа и САД од 60 до 90 одсто мртвих, јер Русија има бољи систем цивилне заштите. Што се тиче „незараћених држава“ — у Европи би било од 20 до 50 одсто мртвих, од 30 до 60 у Јапану и од 20 до 70 одсто у Кини. То су подаци професора Лауела Вуда из Националне лабораторије из Ливермора, САД, објављени још 1982. године. Како је технологија нуклеарног оружја у међувремену напредовала, број погинулих био би далеко већи - упозоравао је Лазански за "Спутњик".

Оно што је у Европи започето 1999. ракетирањем и бомбардовањем СР Југославије, сада се наставља усисавањем држава Балкана у НАТО. И трагедијом у Украјини, трагедијом грађанског рата, писао је Лазански.

Подсећамо, Мирослав Лазански преминуо је 2021. године у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

И СРПСКИ ДЕЧАК ПОГИНУО У ЗЕМЉОТРЕСУ: Мали Робин (8) страдао у мајчином загрљају