КИНЕСКИ "ДУГИ МАРШ" ПОЛЕТЕО У СВЕМИР: Склапа се "Небеска палата" изнад Земље, незадрживи напредак космичког програма "црвеног змаја"

Танјуг

29. 11. 2022. у 19:29

ТРОЈЕ астронаута полетело је данас у свемирском броду "Шенџоу-15" да би извршили прву смену посаде на Кинеској свемирској станици, а која представља другу насељену станицу у ниској орбити у историји.

КИНЕСКИ ДУГИ МАРШ ПОЛЕТЕО У СВЕМИР: Склапа се Небеска палата изнад Земље, незадрживи напредак космичког програма црвеног змаја

Фото: Јутјуб/SciNews

Свемирска летелица "Шенџоу-15" (Божански брод) и њена три путника полетели су на ракети "Лонг Марч-2Ф" из лансирног центра Ђиукуан у пустињи Гоби на северозападу Кине, јавила је кинеска државна телевизија Це-Це-Те-Ве.

"Шенџоу-15" је последња од 11 мисија у низу, чији је крајњи циљ склапање "Небеске палате", како се станица са више модула још назива у Кини.

Очекује се да ће се претходни чланови посаде, који су стигли почетком јуна, вратити на Земљу почетком децембра након једнонедељне примопредаје која ће утврдити способност станице да привремено издржи шесторо астронаута, што би био још један рекорд за кинески свемирски програм, додаје кинеска телевизија.

Станица има пројектовани животни век од најмање једне деценије, а очекује се да ће резидентни астронаути извести преко 1.000 научних експеримената - од проучавања прилагођавања биљака свемирским околностима, до тога како се течност понаша у условима микрогравитације.

"Небеска палата" била је кулминација скоро две деценије кинеских мисија у свемир.

Кинески свемирски летови с људском посадом почели су 2003. године када је бивши пилот борбеног авиона Јанг Ливеј послат у орбиту у капсули „Шенџоу-5“ и постао први Кинез у свемиру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!