СУНАК ОБЈАВИО ЗАОКРЕТ У ОДНОСИМА СА ПЕКИНГОМ: "Златна ера је готова"

Novosti online

29. 11. 2022. у 14:25

БРИТАНСКИ премијер Риши Сунак изјавио је да су дани блиске економске сарадње са Пекингом прошли, јер та земља представља изазов за интересе Лондона.

СУНАК ОБЈАВИО ЗАОКРЕТ У ОДНОСИМА СА ПЕКИНГОМ: Златна ера је готова

Риши Сунак, Фото АП

Сунак је рекао да је период растуће трговине са Кином, заснован на заједничким економским интересима, сада завршен.

Он је описао Пекинг као ривала, истовремено обећавајући да ће избегавати „поједностављени“ приступ конфронтацији.

У свом првом великом спољнополитичком говору Сунак је оценио да британски приступ Кини мора поступно да се промени.

- Будимо јасни, тзв. златна ера је готова, заједно с наивном идејом да ће трговина довести до друштвених и политичких реформи - рекао је Сунак обраћајући се у понедељак на банкету лорда градоначелника у Лондону.

- Наравно, не можемо једноставно игнорисати значај Кине у светским пословима – за глобалну економску стабилност или питања попут климатских промена. САД, Канада, Аустралија, Јапан и многи други то такође разумеју - рекао је Сунак.

Премијер је нагласио да поновна процена веза не значи да ће Британија прихватити „поједностављену хладноратовску реторику“ у суочавању са оним што је описао као „системски изазов нашим вредностима и интересима“.

Поручио је да Британија под његовим вођством неће изабрати статус кво и да ће се супротставити међународним конкурентима и то „не великом реториком, већ снажним прагматизмом”.

Сунак је обећао да ће ојачати односе Британије са истомишљеницима, посебно са „пријатељима у Комонвелту, САД, заливским државама, Израелом и другима“, рекавши да ће детаљи ове дубље сарадње бити откривени следеће године, преноси РТ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (4)

СПОЈИО ИХ КУЛТНИ ФИЛМ: Први муж Дубравке Мијатовић - са њим има ћерку Иву (ФОТО)