БОРИС ЏОНСОН САД РУШИ И СУНАКА: Новом премијеру Велике Британије љуља се фотеља

Ј. Кеблер

29. 11. 2022. у 07:35

ДВА најважнија циља новог британског премијера Ришија Сунака, да уједини странку и стабилизује економију, дошла су под знак питања одмах пошто се преселио у седиште владе у лондонски Даунинг стрит 10.

БОРИС ЏОНСОН САД РУШИ И СУНАКА: Новом премијеру Велике Британије љуља се фотеља

Фото АП

Пукотине код владајућих конзервативаца све су веће и јаче, а економски проблеми галопирају невероватном брзином, па Британце ускоро чекају и редукције струје у кућама и становима.

Леђа је Сунаку окренуо и бивши премијер Борис Џонсон, а све је већи број и побуњеника из редова торијеваца који не желе да подрже Сунакове предлоге о новим законима и изменама старих. Сукоб се распламсао и око изградње ветрењача на копну, а могао би да сруши владу и пре Нове године, ако се не нађе компромис.

И док Сунак даје предност алтернативним изворима енергије кроз коришћење мора, двадесет чланова парламента из редова његове странке, међу којима су Џонсон и бивша премијерка Лиз Трас, тражи да се оконча мораторијум за изградњу ветрењача.

Да ће се придружити побуњеницима из редова конзервативаца најавили су и лабуристи, а то би значило пут у пад владе ако Сунак хитно не нађе ново решење. Многи ову ситуацију која је довело и до повлачења гласања о неким другим законима виде и као "грађански рат" конзервативаца, који су подељени и супротстављени једни другима. Иако је и сам Џонсон пре био против ветрењача сада се све изменило, јер очито показује амбиције да се врати на чело торијеваца и против свега је што предложи Сунак.

Фото АП

Новом премијеру све је теже и у остварењу другог циља да се зауставе негативни економски трендови, јер се Британци суочавају са последицама рецесије и галопирајуће инфлације. Сада им прете и редукције струје, а влада је разрадила планове када ће и колико дуго грађани остајати без струје ове зиме.

Буде ли и горе, што није искључено, пред Британијом је и талас штрајкова, што би још више угрозило Сунакову владу. Без подршке угледних торијеваца Сунак готово да и нема шансу да политички преживи.

И док нови премијер има проблема на све стране, од властите странке до посрнуле економије, лабуристи се спремају за изборе. Анкете показују да добро стоје и да би у овом часу добили више од 50 одсто гласова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (1)

СПОЈИО ИХ КУЛТНИ ФИЛМ: Први муж Дубравке Мијатовић - са њим има ћерку Иву (ФОТО)